Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

Els actors de doblatge celebren l’increment de la presència del català al cinema

L’Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya (AADPC) ha manifestat aquest dissabte el seu suport a la nova Llei del cinema que preveu el doblatge de la meitat de les pel·lícules al català. Els actors creuen que en el debat generat per aquesta nova llei, de la qual tot just compta amb les primeres les bases, s’està suscitant una ‘controvèrsia interessada, confusa i irresponsable que, lluny d’aconseguir un debat clarificador, reobre velles disputes i genera opinions injustes que perjudiquen greument la nostra professió’. També han lamentat que ‘en cap moment’ les institucions hagin consultat la seva opinió i han demanat que se’ls tingui en compte en les decisions que els puguin afectar.

Redacció
Redacció 09/03/2009

Segons un comunicat fet públic aquest dissabte, els actors lamenten que s’estigui confonent l’opinió pública en ‘barrejar interessadament dos conceptes molt diferents: més doblatge en català o bé la supressió del doblatge en benefici de les versions original’. Els actors de doblatge han demanat que es respecti la seva feina, ‘quasi sempre anònima’, com a professionals que són ‘fidels’ a la versió original.

La Llei del cinema de Catalunya que impulsa el Govern estableix l’obligació de distribuir el mateix nombre de còpies doblades al català que al castellà. En el document de bases de la nova llei, el Govern diu que són objectius estratègics ‘garantir el dret dels ciutadans a poder veure cinema en les dues llengües oficials i fomentar la distribució i exhibició de cinema en versió original subtitulada’. Amb aquesta intenció, la conselleria preveu aplicar un impost sobre el doblatge i, en el cas de les obres subtitulades, també exigirà el mateix nombre de films amb subtítols en català que en castellà.

En compliment d’un acord del pacte d’Entesa, la conselleria ha començat a treballar la futura Llei del cinema de Catalunya, que tot just compta amb les primeres bases, però es podria aprovar abans d’un any si aconsegueix el consens de les forces polítiques i del sector. L’objectiu de la llei és oferir un nou marc per a la creació, la producció, la distribució i la comercialització, així com els aspectes relacionats amb la formació i la preservació de les arts del cinema.