Diumenge, 19 de setembre de 2021 - Edició 1150
La República

Els 4ts Tallers i Jornades de Memòria Oral recopilaran testimonis directes de la història de Catalunya

Des del setembre d’aquest any fins el març de 2012, fins a 51 sessions a 12 municipis de Catalunya, tindran l’objectiu de recollir i documentar el patrimoni etnològic del nostre país. Cadascuna estarà centrada en una temàtica diferent per recopilar la memòria personal, col·lectiva i històrica, tots ells elements del patrimoni cultural comú. Les jornades pretenen fer difusió d’aquestes experiències i records perquè no desapareguin i els resultats aconseguits acabin revertint en la ciutadania.

Redacció
Redacció 11/08/2011

El testimoni directe ha esdevingut una de les fonts més valuoses per als investigadors. Segons el Departament de Cultura, “les vivències personals, els records o la interpretació” que se’n fa, “esdevé part d’un patrimoni amb una forta càrrega emocional i simbòlica”. Valoren el recent “interès per l’estudi de les fonts orals com tècnica per aproximar-se a una realitat popular que es recull amb altres metodologies”.

El Departament, juntament amb nou museus en són les entitats coorganitzadores. Cada entitat ha escollit la temàtica concreta sobre la qual vol centrar la seva recerca i el format més efectiu per recollir els testimonis. També es fa càrrec de la conservació dels elements que ha recuperat. El Departament de Cultura compilarà tot el material que es reculli en aquesta edició per a que es pugui consultar a través del web del Centre de Cultura Popular i Tradicional Catalana.

Les nou entitats que participen en aquest projecte són els museus de la Pesca (Palamós), Industrial del Ter, Comarcal del Montsià, Martítim de Barcelona, Mediterrània-Can Quintana (Torroella de Montgrí) i l’Etnològic de Barcelona i el Montseny a més a més de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu (Esterri d’Àneu) i l’Institut Ramon Muntaner.

Algunes de les sessions versen sobre el món del mar i la pesca (Palamós i Barcelona), el món de la cobla (Torroella de Montgrí), el motor (Ter), la despoblació del Prepirineu (Esterri d’Àneu) o la música de tradició oral (Montsià).