Dissabte, 7 de Desembre de 2019 - Edició 499
La República

Els 3 errors estratègics que ha comès l’Estat espanyol, vistos des de l’Hexàgon

El diari econòmic francès ‘la Tribune’, publicava el mateix 15 d’octubre a la tarda un extens article sobre la declaració de Mas després de seguir una emocionant jornada davant del Palau de Justícia de Barcelona. L’anàlisi desgrana els tres errors estratègics que ha comès la Moncloa.

Redacció
Redacció 17/10/2015

Els jutjats o l’exèrcit com a resposta a les demandes catalanes, un error endèmic espanyol

L’articulista de l’econòmic francès ‘la Tribune, Romaric Godin, explicava el mateix dia de la declaració de Mas que portar-lo a declarar als jutjats ha estat tot un error per part dels estrategues de La Moncloa. El sol fet d’imputar el president de la Generalitat li ha permès fer el paper del màrtir, oportunitat que no ha desaprofitat. El periodista francès indica que amb la suspensió del referèndum oficial ja n’hi havia prou, perquè allò per si sol ja va desestabilitzar la unitat sobiranista, i va desembocar en una consulta de caràcter no oficial que no tenia cap tipus de valor més enllà del d’una gran enquesta.
L’article comenta que judicialitzar el problema català ha estat un error que l’Estat ha anat cometent sense adonar-se. El periodista francès posa com a exemple els fets del Cu-Cut, el 25 de novembre de 1905, que van donar a lloc a la coalició catalanista anomenada Solidaritat Catalana. SC va ser un partit transversal que es va endur 41 dels 44 escons a les eleccions de 1907. Les eleccions del 27S han deixat el ‘Sí’ a només 80.000 vots del 50%.

La coincidència amb el 75è aniversari de l’assassinat de Companys

Com s’ha anat assenyalant des que es va confirmar la nefasta coincidència, la fatxenderia de refregar la mort del president Companys amb la tria del dia perquè Mas declarés, és una ofensa que l’Estat creia que es podia permetre, però que se li ha girat en contra. La coincidència ha permès a l’independentisme, segons Godin, airejar el tuf a franquisme de l’actual democràcia espanyola, i fer veure davant el món que per salvaguardar la unitat de l’Estat, Espanya no dubtarà pas a utilitzar tots aquells vells recursos que tingui a l’abast, excepte l’exèrcit –en principi. Pel setmanari econòmic, Mas té la sort de jugar-se només la inhabilitació, a diferència de Companys, que va trobar-se amb la mort. ‘La Tribune’ conclou que aquest fet, de rebot, és positiu pel reforçament de l’entesa entre Junts pel Sí i la CUP, ja que els segons de moment segueixen negant-se a investir Mas.

Espanya ha liquidat sistemàticament les aspiracions del federalisme català al llarg de la història contemporània

Aquest és el tercer motiu que subjecta en el seu article Romaric Godin. El periodista francès torna enrere i posa els exemples de la Solidaritat Catalana abans esmentada, la creació d’ERC i la proclamació de la República Catalana de Macià (dins una federació de pobles ibèrics), o l’Estat Català de Companys de 1934. L’articulista explica que Espanya ha anat refusant tots els intents federalistes de Catalunya amb repressió i patiment.  El 1909 (Setmana Tràgica), Els fets de 1925 (amb Primo de Rivera), la repressió després de la proclamació de 1934, o l’afusellament de Companys el 1940. ‘La Tribune’ veu que la pugna entre PP i Cudadanos pot acabar malament, mentre Catalunya porta l’aigua al molí de la ruptura la seva relació amb l’Estat espanyol.
 

Relacionats