Dijous, 14 de Novembre de 2019 - Edició 476
La República

Eliseu Climent confia que la manifestació en favor de TV3 al País Valencià serà un clam ‘per la democràcia, encara hui’

El president d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Eliseu Climent, s’ha mostrat confiat que la manifestació del 16 d’abril per TV3 al País Valencià serà un clam ‘per la democràcia, encara hui, i per la llibertat’. Climent ha dit durant la presentació en roda de premsa de la marxa que la convocatòria li recorda ‘a allò del dia de la ira que han fet els països nord-africans’ i que es fa a través de les xarxes socials. Diverses entitats cíviques i sindicats valencians donen suport a una mobilització que, sota el lema ‘Sí a TV3! Sí a la llengua! Sí a la transparència!’ vol reunir el descontent de la ciutadania per la situació de la cultura, el territori, el futur de la llengua i la corrupció.

Redacció
Redacció 07/04/2011

Acció Cultural del País Valencià (ACPV) culminarà amb una manifestació el pròxim 16 d’abril a València les mobilitzacions en favor de les emissions de TV3, organitzades des que el passat 17 de febrer es veiés obligada a cessar-les per no poder fer front al canvi legislatiu pel qual el govern valencià imposava multes que no podia assumir.

Sota el lema ‘Sí a TV3! Sí a la llengua! Sí a la transparència!’, ACPV marxarà aquell dia amb el suport dels sindicats CCOO-PV, UGT-PV i Intersindical Valenciana, i les entitats Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, Plataforma per la Llei de la Dependència, Escola Valenciana-Federació d’Associacions per la Llengua, Associació d’Actors i Actrius Professionals Valencians, Salvem el Cabanyal, Xúquer Viu, Ca Revolta, Societat Coral El Micalet i el Col·lectiu contra la Corrupció.

L’artista vinarosenc Carles Santos obrirà la manifestació del 16 d’arbil dirigint una banda de música, mentre que l’acte final serà protagonitzat pel cantant xativí Feliu Ventura (que cantarà dues cançons), la lectura del manifest a càrrec de l’actriu Pepa López i l’actuació de Lluís Llach, que torna expressament i de manera puntual als escenaris per reivindicar TV3 al País Valencià.
ACPV també espera el suport de personalitats del món polític i de la cultura, tant del País Valencià com de Catalunya, segons que ha avançat l’entitat durant la roda de premsa.

El coordinador de l’entitat, Toni Gisbert, ha dit en roda de premsa que aquesta mobilització ‘vol sumar inquietuds’ a partir d’un fet com el tancament de TV3 i ha destacat que des del cessament d’emissions s’han organitzat unes 66 concentracions de protesta, en la seva majoria al País Valencià però també a Catalunya.

Dos vies obertes per continuar amb TV3

Toni Gisbert ha avançat que a partir del 16 d’abril es valorarà l’estratègia a seguir però que l’entitat continua amb dos vies obertes per tal que TV3 es torni a veure al País Valencià. Una és el recurs davant el Tribunal Suprem al·legant que la Generalitat Valenciana no té la competència sancionadora en aquest afer.

En aquest sentit, el president d’ACPV, Eliseu Climent, ha dit que ‘TV3 no s’ha acabat’ i ha confiat que de no prosperar al Suprem el recurs podria tenir una resposta favorable per part de la Unió Europea ‘perquè a Europa no entenen el que està passant ací’.

L’altra via oberta és la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) Televisió Sense Fronteres, paral·litzada al Congrés i que l’entitat espera que entri aviat al debat i que pugui ser aprovada per tal de donar una cobertura legal a les emissions. Climent ha recordat que aquesta ILP desenvolupa la carta europea de les llengües, aprovada per unanimitat al parlament espanyol amb una ponència favorable per part de l’actual president valencià i aleshores diputat popular, Francisco Camps.

En paral·lel, ACPV manté oberta una campanya per tal de recaptar els diners necessaris per pagar les multes imposades pel govern valencià per emetre TV3, que ascendeixen a més 800.000 euros a pagar en el termini d’un mes i mig sota amenaça d’embargament. L’entitat ha iniciat l’emissió de bons d’ajut i ha fet una crida pública, a traves dels pintors Antoni Tàpies i Miquel Barceló i l’escultor Andreu Alfarom als artistes perquè donen obres d’art per poder ser venudes.

En relació a aquesta campanya, Gisbert ha reconegut en roda de premsa que ‘no va del tot malament’ però ha assegurat que encara queda molt de camí per reunir els 800.000 euros necessaris.

Relacionats