Diumenge, 8 de Desembre de 2019 - Edició 500
La República

Eleccions constituents: l’escenari que evita el 155 i oficialitza la Declaració d’Independència

ANÀLISI | @JoanSole_ .- Un moment o altre els col·legis electorals tornaran a obrir, el caràcter d'aquesta nova jornada electoral depèn del president i de la capacitat de la Generalitat de resistir a l'embat de tota la maquinària de l'Estat que, mitjançant el 155, intentarà establir un control total de les competències del Govern.

Redacció
Redacció 25/10/2017
El grup parlamentari de Junts pel Sí ho té clar, cal aixecar la suspensió de la Declaració d'Independència. Una opció que la CUP, evidentment, comparteix i celebra. Ara bé, els terminis s'acaben. El Senat i el Parlament marquen les cites, dijous a les 10h sessió a la cambra catalana, l'espanyola proposa comparèixer a les 17h. Dos dies després, dissabte, el Gobierno aplica el 155 i cessa el president Puigdemont. Game Over? Depèn.
 
Quan tot apunta en una sola direcció, cal ser àgil. Davant la cruïlla d'escollir entre aixecar la suspensió de la DI o convocar eleccions, el Govern abraça l'article 87.1 la llei de Transitorietat Jurídica i Fundacional de la República per driblar el mur. Segons el text, s'estableix un termini de sis mesos entre el referèndum de l'1 d'octubre i les eleccions constituents en cas de victòria del 'Sí'. Seguint al peu de la lletra l'articulat, l'executiu té la possibilitat d'activar la Declaració d'Independència i, a més, d'oferir a l'Estat, i a la Comunitat Internacional, l'enèsima oportunitat de legitimar, o revocar, el procés a través de les urnes.
 
Les eleccions constituents no només determinaran les majories per redactar la futura Constitució catalana, sinó també limitaria el discurs del bloc unionista del PP, PSOE i C's que aquestes últimes setmanes batalla a Europa, i als mitjans de comunicació internacionals, per fer visible una actitud autoritària del Parlament i la Generalitat.
 
Declaració d'Independència i convocatòria d'Eleccions Constituents. La fórmula que els demòcrates europeus validen, ja que seria un procés electoral amb garanties, sense violència policial, amb totes les forces fent campanya i que evitaria que l'Estat actués amb total impunitat amb la il·legalització dels partits polítics independentistes.

Relacionats