Dijous, 7 de juliol de 2022 - Edició 1442
La República

Eleccions avui a Irlanda, on la participació pot ser-ne la clau

Importants eleccions avui a Irlanda, on només hi ha dues coses clares: en primer lloc, la participació podrà determinar el color del nou Govern de Dublín, fins ara governat en coalició entre el partit Fianna Fail i els Demòcrates Progressistes, a causa del gran nombre d’indecisos.  En segon lloc, gairebé es pot afirmar que no hi haurà cap formació amb majoria absoluta i s’hauran de fer importants pactes de govern. Avui els irlandesos ho decidiran.

Redacció 24/05/2007

Tot apunta que aquestes eleccions seran més disputades que les anteriors. Les enquestes tornen a donar la victòria a l’actual primer ministre, Bertie Ahern. A més, el seu carisma i l’experiència del polític, després que ja ha guanyat dos comicis anteriors, el revalidarien com a número u del govern de Dublin.

Però enguany l’oposició és mes forta. El conservador Enda Kenny el segueix de molt a prop i podria tenir alguna possibilitat de donar la sorpresa. De totes maneres, el que sí sembla que succeirà amb més certesa és que cap dels dos candidats obtindrà majoria absoluta i per poder governar seran necessàries coalicions de govern.

El parlament irlandès té 166 escons. Per tant, la majoria absoluta es troba en 83 escons. Ara per ara les enquestes no donen a cap formació aquesta xifra d’escons: al partit d’Ahern, el republicà centrista Fianna Fail (FF), tindria entre 68 i 70 escons. Els actuals socis de l’FF a l’executiu irlandès, els Demòcrates Progressistes (PD), podrien treure entre 3 i 4 parlamentaris. La principal formació opositora, el conservador Fine Gael (FD), d’Enda Kenny, es presenta en coalició amb el Partit Laborista de Pat Rabbitte (PR), amb qui formen l’Aliança de l’Arc Iris, i aconseguirien 40 i 16 escons, respectivament.

La formació més desitjada és el Partit Verd (GP), que podria sumar 4 escons més als 6 que ja té a la cambra baixa irlandesa. L’opció preferida pels ecologistes per entrar en un govern de coalició és l’Aliança de l’Arc Iris, però cap dels líders verds no ha descartat un pacte amb l’FF i els Demòcrates Progressistes.

L’única combinació rebutjada per totes les forces és una que inclogui el Sinn Féin (SF), de Gerry Adams, que aspira a doblar els seus 5 escons.

Els indecisos a Irlanda seran clau. La seva participació podria fer decantar la balança cap a un color determinat. Per això, durant la campanya, els partits han centrat els seus esforços a convèncer els indecisos perquè acudeixen a votar.