Dissabte, 24 de juliol de 2021 - Edició 1094
La República

El xef sobiranista Santi Santamaria mor sobtadament als 53 anys

El cuiner Santi Santamaria ha mort aquest dimecres a Singapur als 53 anys, segons han informat fonts properes al xef. El cuiner era propietari del conegut restaurant ‘El Racó de Can Fabes’ de Sant Celoni, reconegut amb tres estrelles Michelin i va ser el primer xef català en obtenir la màxima distinció. Santamaria es trobava en el seu restaurant de Singapur, ‘Santi’, i podria haver patit un atac de cor o una embòlia. Nascut, el 26 de juliol del 1957, Santamaria portava una llarga trajectòria en el món de la cuina. L’any 1981, va obrir el seu conegut restaurant ‘El Racó de Can Fabes’ amb la seva dona Àngels i set anys més tard aconseguia la primera estrella Michelin. El xef mai va amagar el seus sentiments envers la independència de Catalunya i en diverses ocasions va signar manfiestos en defensa de la sobirania del país.

Redacció
Redacció 16/02/2011

Santamaria era, juntament amb Ferran Adrià i Carme Ruscalleda, el cuiner català més reconegut arreu del món. De fet, la seva mort s’ha produit després de la visita que el xef ha fet al seu restaurant de Singapur ‘Santi’. El cuiner va ser el primer dels xefs catalans en aconseguir les tres estrelles a la Guia Michelin i havia estat avi la setmana passada.

Santamaria era autor, d’entre altres publicacions, del llibre ‘La cocina al desnudo’, que va ser distingit amb el Premio de Hoy’. Va ser un llibre, també, que va obrir una forta polèmica en el món de la cuina quan el propietari del Racó de Can Fabes va carregar contra altres companys de professió per utilitzar ingredients no del tot naturals per fer les seves creacions i creia que la cuina tradicional s’estava perdent. En cocnret, va anomentar aquest tipus de cuina ‘cuina molecular’ o ‘tecnoemocional’. El mateix any, Santamaria obria el seu primer restaurant fora de l’Estat, Ossiano, a l’Atlantis the Palm a l’illa rtificial The Palm, a la costa de Dubai.