Dilluns, 21 de juny de 2021 - Edició 1061
La República

El volum d’aigua emmagatzemada als embassaments gironins continua per sota del 30% de mitjana

El volum d’aigua emmagatzemada als embassaments de les comarques gironines continua per sota del 30% de mitjana, una situació que perdura durant els darrers mesos. Aquest dilluns, la mitjana dels pantans de Susqueda (Selva) i de Boadella (Alt Empordà) es troba al 26,17% de la seva capacitat. Els dos embassaments han experimentat una nou descens de volum respecte la setmana passada, en què el nivell de l’aigua es trobava al 27,23% de la capacitat mitjana. Pel que fa al conjunt de Catalunya, els diferents embassaments que hi ha al llarg de les conques del Ter, la Muga, el Llobregat, el Cardener, el Foix, el Siurana i el Riudecanyes han experimentat una davallada dels cabals globals que se situa fregant els tres hectòmetres cúbics.

Redacció
Redacció 15/01/2008

Dels 294,10 hectòmetres cúbics que poden arribar a acumular els pantans de Susqueda i Boadella, actualment se’n troben coberts per l’aigua 76,97. Aquesta xifra representa que, de mitjana, els dos embassaments de les comarques gironines es troben al 26,17% de la seva capacitat. Aquest percentatge és un reflex de la situació d’excepcionalitat en què es troben la majoria de les conques catalanes, a conseqüència de la situació de manca de pluja que viu el país. Segons dades de l’ACA referides als embassaments gironins, aquest dilluns el pantà de Susqueda acumula 61,24 hectòmetres cúbics dels 233 que pot arribar a emmagatzemar, la qual cosa representa que es troba al 26,28% de capacitat. D’altra banda, el pantà de Boadella presenta un cabal de 15,73 hectòmetres i es troba al 25,75% de la seva capacitat. Pel que fa a la comparativa amb la setmana passada, el cabal del pantà de Susqueda ha experimentat una davallada de poc més de tres hectòmetres cúbic (fa set dies n’acumulava 64,36 i es trobava al 27,62%). Aquest augment és un reflex de la darrera situació de pluges que s’ha viscut a la demarcació. D’altra banda, el pantà de Boadella també ha disminuït -però lleugerament- el nivell d’aigua emmagatzemada (el dia 7 de gener, acumulava 15,75 hectòmetres cúbics i es trobava al 25,77%). Pel que fa a la situació general dels embassaments catalans, cal destacar que aquests es troben, de mitjana, al 25,68% de la seva capacitat en data d’avui. Si es tradueix el percentatge en hectòmetres cúbics, dels 694,45 hectòmetres que poden acumular com a màxim els pantans, actualment se’n troben coberts per l’aigua 178,35.

Davallada de gairebé tres hectòmetres cúbics

Aquests nivells representen que hi ha hagut una nova disminució de l’aigua emmagatzemada als embassaments durant els darrers set dies. En concret, la davallada s’ha situat fregant els tres hectòmetres cúbics -2,71 en concret- i, en percentatges, aquesta disminució ha estat del 0,39%. Per demarcacions, a les comarques centrals, el pantà de Sau (Osona) està al 23,01%, el de La Baells (Berguedà) al 27,03%; el de Sant Ponç (Solsonès), al 46,65%, i el de La Llosa del Cavall (Solsonès) al 19,77%. A les comarques de Tarragona, el pantà de Riudecanyes (Baix Camp) es troba al 18,54% de la seva capacitat (dels 5,32 hectòmetres de volum màxim, actualment en té 0,99 coberts per l’aigua). De la resta d’embassaments de la demarcació, el pantà de Foix (Baix Penedès) es troba al 94,79% de la seva capacitat i el de Siurana (Priorat), al 16,77%.