Dijous, 5 d'agost de 2021 - Edició 1106
La República

El vicepresident de l’Eurocambra critica la retallada de l’Estatut perquè ‘calia ampliar les competències de Catalunya’

El vicepresident del Parlament Europeu, László Tókés, ha lamentat la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut perquè creu que, al 2007, ‘calia reformar l’Estatut i ampliar les competències de Catalunya per cobrir les necessitats dels catalans’. Per això, en conèixer la sentència del TC, Tókés, que a l’Eurocambra forma part del Partit Popular Europeu, ha volgut expressar la seva ‘solidaritat’ amb tots aquells qui ‘lluiten en pau per una vida millor i per més estabilitat a Catalunya fent valer el principi de subsidiarietat, que és un valor bàsic a Europa’.

Redacció
Redacció 02/07/2010

‘L’Estatut és un model per a nosaltres’, ha dit a l’ACN l’eurodiputat, que forma part de la minoria hongaresa a Romania.

Tókés, que és pastor protestant, està considerat un dels pares de la revolta de 1989 que va portar Romania a alliberar-se del règim comunista de Nicolae Ceausescu i és avui un líder de la minoria hongaresa que viu a Romania. ‘Quan va començar el debat del nou Estatut, vam seguir el procés amb molt interès i ens vam alegrar que fos aprovat per una aclaparadora majoria a Catalunya, i també a Madrid’, explica l’eurodiputat, que veu en la Carta catalana ‘una font d’inspiració’ pels hongaresos de Romania.

Defensant la sobirania de Catalunya, l’eurodiputat popular ha volgut subratllar que ‘Europa no hauria només de ser el continent dels estats-nació sinó també el continent de les regions’. Tókés ha expressat també el seu desig ‘que la decisió del Tribunal Constitucional no bloquegi el procés d’autonomia de Catalunya’ i que ‘polítics catalans i espanyols puguin arribar a un acord que pugui ser acceptat tant per Barcelona com per Madrid’.