Dimarts, 15 de juny de 2021 - Edició 1055
La República

El veto cupaire deixa la imatge del procés tocada a l’exterior

Guifré Jordan @enGuifre – La premsa internacional ha copsat, com no podia ser d’una altra manera, de situació de debilitat pel govern Puigdemont la decisió de la CUP de tombar els pressupostos. Hi ha pràctica unanimitat en la interpretació que l’acord entre anticapitalistes i Junts pel Sí s’ha trencat i que la moció de confiança és l’últim recurs per evitar nous comicis. Dibuixen un escenari força fosc i l’única nota positiva pel procés és que molts mitjans importants no s’han fet gaire ressò –sobretot al Regne Unit, on estan més pendents del possible ‘Brexit- i els que ho han fet, ha estat repetint informacions d’agències sense donar-hi més rellevància.  Repassem les principals informacions:

Redacció
Redacció 09/06/2016

Bloomberg (Estats Units)“El president català crida a una moció de confiança, el pacte separatista es trenca”: El gegant de la comunicació nord-americà és dels pocs que hi dedica més atenció i explica que hi haurà nous comicis “excepte si Puigdemont pot tornar a formar una majoria durant l’estiu després que la CUP s’alineés amb l’oposició” en la votació d’ahir. Considera que “la llei de pressupostos era la peça central del full de ruta per la independència de la coalició separatista”. A més, diu que l’independentisme ha baixat 10 punts en els últims 3 anys, del 48,5% al 38,5%.

Associated Press (Estats Units) – “El parlament pro-secessió català afrontarà una moció de confiança”: mitjans com el The New York Times o el Washington Post han publicat la breu nota on s’explica la reacció de Puigdemont al veto cupaire, i també es fa ressò de manera sintètica dels perquès de la decisió dels anticapitalista. Alguns mitjans van publicar només la primera nota de Reuters, encara més pessimista perquè oferia un panorama de trencament i només s’esmentava de passada la moció.

Indépendant (França) – “Nou bloqueig al projecte independentista a Catalunya: el president demana un vot de confiança”: El rotatiu descriu la situació d’“al marge de l’implosió”. Diu que si el cap de l’exeutiu no aconsegueix l’aval, anirà a les urnes cosa que, de facto, serà l’aturada absoluta al procés. Curiosament, com a representant de l’oposició, recull una frase de Miquel Iceta: “El seu full de ruta és il·lusori, no hi ha un camí unilateral cap a la independència”.

Agence France Presse (França)“A Catalunya, l’aliança independentista es trenca”: alguns diaris francòfons han reflectit el punt de vista de l’agència France Presse, com ara Libération, que explica que l’aliança s’ha trencat a causa del vot cupaire, “amb el risc que tot desemboqui en noves eleccions”. Els pressupostos frustrats, per l’agència, danyen el camí cap al full de ruta, perquè “implica la posada en marxa d’institucions com un tresor públic independent, pel qual es volien destinar 48,5 milions d’euros”.

Die Welt (Alemanya)“La coalició a Catalunya, trencada per una baralla sobre els pressupostos”: la informació ha arribat de manera residual als mitjans més influents d’Alemanya. El Die Welt és dels pocs que en parla, amb un escarransit breu on diu que “la crisi de govern és un revés pels independentistes” i només diu, de passada i al final, que el president ha plantejat una moció de confiança a la cambra.