Dissabte, 24 de juliol de 2021 - Edició 1093
La República

Ni el Cid era espanyol

Hi ha grans mites sobre els quals l’espanyolisme ha construït part de les seves llegendes que sembla que d’espanyols, poc. Un és el cas de Cristòfol Colom. I l’altre, el mateix […]

Redacció
Redacció 27/10/2008

Hi ha grans mites sobre els quals l’espanyolisme ha construït part de les seves llegendes que sembla que d’espanyols, poc. Un és el cas de Cristòfol Colom. I l’altre, el mateix Cid Campeador. Ens expliquem: Espanya sosté que la seva primera obra narrativa, ‘El Cantar de Mio Cid’, va ser d’autor anònim i escrita l’any 1207 i sembla ser que ni una cosa ni l’altre són certes.

Segons Dolores Oliver Pérez, professora de llengua i literatura Àrab a la Universitat de Valladolid, el text tindria un autor concret, Abu-l-Walid al-Waqqaši, i estaria escrit abans de la data oficial. L’experta assegura que va ser llegint el Cantar quan va adonar-se que nombrosos detalls recordaven a la tradició literària àrab i a partir d’aquí va començar a investigar.

Entre les seves troballes, publicades ara al llibre ‘El Cantar de Mio Cid: génesis y autoría árabe‘, Dolores Oliver assegura que la història del Cid parla d’una península on conviuen pacíficament moros i cristians, de manera que va ser escrit abans de 1207, ja que per aquella època les autoritats promovien l’odi cap als àrabs.

A més l’experta assegura que el Cid és descrit com un paladí islàmic més que com un noble espanyol, ja que es comporta com els nobles de l’Islam, i l’autor tindria una manera de descriure la guerra pròpia dels escriptors àrabs.