Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

El Vaticà es posiciona a favor de l’església espanyola i demana l’entrega de les obres en litigi

El Vaticà ha instat el bisbe de Lleida, Joan Piris, a lliurar les obres d’art sacre de la Franja a Aragó en una sol·licitud formulada per la secretaria d’Estat Vaticana. A l’escrit, tramitat per la Nunciatura Apostòlica a Espanya, diu que en el cas que la Generalitat en veti la devolució, el Vaticà plantejarà actuacions penals contra les institucions que bloquegin la sortida del Museu Diocesà de Lleida. Algunes fonts han avançat avui que asseguren que l’ordre ja ha arribat de Roma a Madrid i tot indica que ja l’ha rebut el Bisbat de Lleida.

Redacció
Redacció 27/02/2009

El bisbe de Barbastre-Montsó, monsenyor Alfonso Milián, ha manifestat avui que la sol·licitud formal al Bisbat de Lleida és ‘una petició que esperava’ i ha confiat a contactar amb Piris al llarg del dia d’avui.

‘La Santa Seu esgota totes les possibilitats, accepta els recursos i els estudia amb deteniment, però quan arriba el moment i no es compleixen les sentències, es veu forçada a prendre’n una determinació’, ha dit.

Milián ha considerat ‘lamentable’ que s’hagi arribat a aquesta situació i que el Vaticà no hagi tingut ‘més remei que intervenir ordenant l’aixecament del dipòsit dels béns perquè tornin a Aragó’.

Segons ha explicat, el Bisbat de Lleida haurà de presentar un requeriment notarial al consorci del Museu Diocesà per informar que es trauran obres que al seu moment van ser-hi dipositades.

El bisbe de Barbastre-Montsó ha apuntat: ‘Potser el meu viatge a Roma, on vaig insistir en la petició de devolució dels béns de la nostra parròquies hagi tingut a veure en la decisió del Vaticà’. I ha afegit: ‘Crec que ara estem a la recta final’. Al mateix temps ha mostrat la seva esperança que finalment es resolgui aquest conflicte que ja porta anys.

Respecte a la decisió del Govern d’Aragó d’iniciar accions judicials per reclamar la devolució dels béns, Milián ha dit que ‘està en el seu dret, perquè es tracta dels béns un patrimoni d’Aragó, i els ha de defensar’.