Dilluns, 27 de setembre de 2021 - Edició 1159
La República

El TSJC rep la querella contra Puig per la càrrega contra els ‘indignats’ de la plaça Catalunya

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha rebut la querella que l’advocat Josep Jover va interposar contra el conseller d’Interior, Felip Puig, per la càrrega dels Mossos d’Esquadra contra els ‘indignats’ de la plaça de Catalunya de Barcelona el passat mes de maig. La querella s’havia presentat davant d’un jutjat ordinari de la capital catalana, que ara l’ha portat al TSJC perquè Felip Puig és aforat, ha recordat Interior. Ara l’alt tribunal català ha de decidir si admet a tràmit la querella i investiga el conseller. La querella es va presentar a principis de juny en nom d’un dels ‘indignats’, un informàtic, que denuncia que va patir lesions, maltractaments i destrucció de dades personals, ja que li van requisar un ordinador portàtil que no ha recuperat. En la querella, l’advocat Josep Jover denuncia que els Mossos i la Guàrdia Urbana van ‘agredir’ més d’un centenar de ciutadans que exercien el seu dret de reunió pacíficament sense cap ‘provocació ni actuació violenta prèvia’. A més, denuncia que els agents anaven amb la cara tapada per passamuntanyes i sense la identificació professional visible.

 

Redacció
Redacció 28/09/2011
També denuncia danys en propietats privades ‘sense venir a tomb’ i la desaparició de diversos ordinadors sense manament judicial. De fet, el client de Jover, Àngel Badia, és un informàtic que era fora de la plaça aquell divendres i quan hi va voler entrar per recuperar el seu ordinador els mossos no el van deixar. Quan va anar al Sot del Migdia, a Montjuïc, a buscar-lo, li van demanar factura per acreditar-ne la propietat, cosa que no tenia. Dies més tard, l’ordinador es va mullar per la pluja i va ser destruït per les autoritats, va criticar Badia. Per això, denuncia que la policia s’hauria apropiat de dades personals de 30.000 persones.
 
La querella critica durament l’acció dels agents que hi havia a la plaça i dels seus superiors, el comandaments policials i els responsables polítics. Repudia la manera d’usar les porres o fins i tot les escopetes de boles de goma dels agents, recordant que l’ús de la força ha de ser excepcional, proporcionat, congruent i oportú, evitant danys col·laterals i minimitzant els directes. Per això, es pregunta si els agents estan prou preparats, tant teòricament com psicològicament per actuar en casos com els del divendres 27 de maig.
 
En aquest sentit, compara les imatges dels Mossos a la plaça de Catalunya amb la dels ‘grisos’ apallissant Lluís Maria Xirinachs davant de la presó Model durant el franquisme.
 
També recorda que els agents no poden al·legar que van actuar per obediència deguda als superiors si consideren que l’ús de la força no és legal, idea que l’advocat ha considerat ‘predemocràtica’.
 
La querella demana que es prengui declaració a Puig i els responsables operatius, que s’aportin gravacions de televisió sobre les càrregues policials i que es posin a disposició judicial els ordinadors ‘sostrets’.