Dimecres, 29 de setembre de 2021 - Edició 1161
La República

El TSJC reclama a la Generalitat que exclogui Acciona de la gestió d’ATLL

Barcelona (ACN).- El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha resolt que la Generalitat té tres mesos per excloure Acciona del concurs d'Aigües Ter-Llobregat. En una interlocutòria signada el 29 d'abril, el TSJC reclama al Govern que compleixi la resolució 1/2013 de l'Òrgan Administratiu de Recursos Contractuals de Catalunya (OARCC), que va estimar parcialment el recurs d'Agbar contra l'adjudicació a Acciona de la gestió d'ATLL. Les darreres decisions judicials del TSJC i del Tribunal Suprem ja havien desestimat les mesures cautelars demanades per Acciona i la Generalitat contra el dictamen de l'OARCC i el Govern va constituir el desembre la Mesa de Contractació que ha de decidir sobre l'adjudicació d'ATLL.

Redacció
Redacció 05/05/2015

L’error de privatitzar el model

Segons la resolució facilitada per Agbar, el TSJC reconeix que l'execució de la resolució de l'OARCC s'ha vist “obstaculitzada amb l'actuació de l'administració demandada, ja que dos anys després es manté la situació que hi havia en el moment de la seva adopció”. Per això, el TSJC atorga mesures cautelars de caràcter positiu per executar la resolució de l'OARCC. El TSJC també recorda que el Tribunal Suprem va resoldre el març que la Generalitat ha mantingut a Acciona en el contracte d'ATLL, tot i que “està inhabilitada per gestionar el servei d'abastament d'aigua en alta”.

Cal anul·lar tot el concurs i el proper govern que decideixi

Acciona i la Generalitat han defensat reiteradament que la justícia encara ha de decidir sobre el fons de la qüestió -si l'adjudicació a Acciona per part del Govern va ser correcta- tot i que el Tribunal ha rebutjat en diverses ocasions les mesures cautelars contra la decisió de l'OARCC, que demanava l'exclusió d'aquesta empresa del concurs. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha reconegut en diverses ocasions que el Govern estudia si invalidar l'adjudicació a Acciona per concedir-la a Agbar o anul·lar tot el concurs d'ATLL.
 
Tres anys de batalla judicial
 
L'OARCC va admetre el recurs d'Agbar contra l'adjudicació d'ATLL a Acciona en considerar que aquesta última empresa hauria d'haver estat exclosa del procediment de concurs públic ja que, segons l'organisme, el seu programa d'execució d'obres no complia els períodes temporals establerts. La Generalitat, Acciona i els seus socis de BTG Pactual van recórrer el dictamen administratiu de l'OARCC davant de la justícia, reclamant mesures cautelars que han estat desestimades en diverses ocasions.
 
La darrera decisió del TSJC d'exigir com a “mesura cautelar” el compliment del dictamen de l'OARCC admet recurs de reposició. En cas contrari, la Generalitat haurà d'aplicar la resolució en un termini de tres mesos a partir de la data de notificació de la interlocutòria. El concurs per adjudicar la gestió d'ATLL es va iniciar el febrer de 2012 i es va resoldre a favor d'Acciona el novembre d'aquest mateix any, tot i que el contenciós judicial prossegueix tres anys després.