Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

El tripartit evita la compareixença de Castells a la comissió d’investigació

PSC, ERC i ICV han acordat aquest dilluns que votaran contra les compareixences dels consellers d’Economia i Finances, Antoni Castells, de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, i de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, davant de la comissió d’investigació del Parlament sobre el cas Millet. Des de l’oposició CiU va demanar divendres la compareixença de Castells per explicar la permuta entre la seva conselleria i Fèlix Millet per l’hotel del Palau, una operació que segons va revelar directe!cat està essent investigada per la fiscalia de delictes urbanístics. En una reunió prèvia a la formal de la comissió d’investigació del finançament irregular de CDC, que es farà aquest dimarts, els grups han tractat sobre les compareixences que s’hi aprovaran i el tripartit n’ha aprovat algunes de l’oposició, però amb un perfil més tècnic que polític.

Redacció
Redacció 08/06/2010

Els grups parlamentaris han celebrat aquest dilluns una reunió prèvia a la sessió de la comissió d’investigació d’aquest dimarts, on s’aprovarà el pla de treball, el calendari de sessions i les compareixences que es faran. Divendres els diferents grups ja van fer les seves propostes de compareixença i els sis grups s’han trobat dilluns per decidir qui haurà de donar explicacions davant de la comissió.

La majoria que formen els grups que donen suport al Govern han decidit donar llum verda a les seves 37 compareixences, entre les quals hi ha les dels que van ser els màxims gestors del Palau de la Música, Fèlix Millet i Jordi Montull, però també d’empreses relacionades amb el cas, de responsables de la Fundació Trias Fargas –ara Catdem-, i de l’actual dirigent de CDC i expresident del Partit per la Independència, Àngel Colom. També n’ha acceptat algunes compareixences proposades per l’oposició, però no les políticament més destacades.

El tripartit ha descartat almenys de moment la possibilitat de demanar la compareixença d’exconsellers de CiU com Felip Puig o Pere Macias, tot i que han deixat clar que no descarten la possibilitat d’ampliar les peticions de compareixences segons com evolucionin els treballs de la comissió d’investigació.

En tot cas, els socis del Govern no han acceptat les peticions de compareixença més polítiques que va fer l’oposició. El tripartit ha rebutjat que compareguin davant de la comissió els consellers Joaquim Nadal, Antoni Castells i Joan Manuel Tresserras, com volien CiU, PPC i C’s, i tampoc responsables de l’Ajuntament de Barcelona, com volia la federació nacionalista. Tampoc ha acceptat, però, les peticions fetes per PPC i C’s perquè compareguessin exconsellers de governs de Jordi Pujol i fins i tot el mateix Artur Mas.

En canvi, han acceptat algunes compareixences dels grups de l’oposició de caràcter menys polític. Així, en el cas de les peticions de CiU i PPC, el tripartit ha acceptat que vagin a la comissió d’investigació l’interventor general de la Generalitat, Josep Maria Portabella, i la directora general de Dret i Entitats Jurídiques, Elena Lauroba. També han acceptat la petició de CiU de compareixença del propietari i promotor d’Olivia Hotels, Manuel Valderrama, l’empresa que volia construir un hotel just al costat de l’edifici modernista del Palau.

A més, s’han acceptat peticions de compareixença del PPC, com són l’excomptador de l’Orfeó Català, Manuel Bertrand, i l’exsecretari de la Fundació del Palau, Joan Segura, la del gerent de Natur System, Josep Valsells, i l’apoderada de CBM 10, Claudia Valsells. De les propostes de C’s, s’ha acceptat el nom del responsable de l’empresa FM2, Francisco Mañaricua.

En la reunió d’aquest dilluns també s’ha pactat que cada sessió de la comissió tingui vuit compareixents.