Edició 1775

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 05 de juny del 2023
Edició 1775

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 05 de juny del 2023

Els socialistes continuen a Barcelona, Girona i Lleida, i sumen a Tarragona, que estava en mans de CiU fins ara

|

- Publicitat -

Finalment no hi ha hagut sorpreses a l’hora de conèixer el nou alcalde de Barcelona. Els socialistes han fet valer el fet de col·local el seu candidat, Jordi Hereu, a mitja legislatura per tal d’estalviar-se una elecció des de zero. Tot i així, els socialistes perden poc a poc el seu poder dins l’ajuntament de la capital catalana, on resten un regidor respecte als que ja tenien el 2003, i es queden al final amb un total de 14. La davallada ja la va iniciar l’anterior alcalde, Joan Clos (també ascendit a mitja legislatura), quan va perdre fins a 5 regidors en els comicis del 2003. Així, doncs, els socialistes hauran perdut fins a 6 regidors en els darrers anys.

Publicitat

D’altra banda, Convergència i Unió assoleix uns excel·lents, tot i que insuficients, resultats amb un total de 12 regidors. Tres més que les passades eleccions. La diferència entre socialistes i convergents és cada vegada més estreta, malgrat que el joc de sumes sembla indicar que aquesta alça no serà suficient per afavorir un canvi dins de l’Ajuntament de Barcelona, ja que CiU hauria d’aconseguir un pacte amb el Partit Popular i amb Esquerra o Iniciativa, la qual cosa sembla totalment improbable.

El Partit Popular es manté com a tercera força amb 7 regidors, els mateixos que ja tenia fins ara. Esquerra i Iniciativa perden un regidor cadascú, però en el rànquing relatiu el partit d’Imma Mayol aconsegueix ocupar la 4a plaça, que fins ara ocupava Esquerra.

Finalment, Ciutadans ha aconseguit prop de 24.000 vots, però no han estat suficients per aconseguir representació parlamentària. El vot cap al partit de Rivera ha estat un dels màxims responsables de la baixada que ha patit el partit dels socialistes a Barcelona.

Les grans capitals

El poder que la Generalitat de Catalunya ha donat al partit socialista ha permès, després de molts anys, fer caure CiU de Tarragona, un dels darrers bastions de la formació nacionalista. Així, doncs, els socialistes controlen ara les 4 grans capitals catalanes de manera contundent. Tot i així, alguna gran ciutat com Sabadell, on mana el polèmic Bustos, ha perdut la majoria absoluta i caldrà negociar per tal d’aconseguir un pacte estable.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió