Dissabte, 24 de juliol de 2021 - Edició 1094
La República

El Tribunal Constitucional espanyol en contra de reconèixer els ‘símbols nacionals’ de Catalunya

La consellera de Salut, Marina Geli, ha assegurat que les lleis no poden anar contra l’evidència que la senyera és un símbol nacional de Catalunya, com a reacció a la la informació publicada avui per La Vanguardia segons la qual el Tribunal Constitucional espanyol (TC) s’oposa a que Catalunya tingui ‘símbols nacionals’. ‘A mi em sembla que ens compliquem la vida, independentment del que digui una llei són símbols de Catalunya’ ha dit Geli referint-se a la Senyera i a ‘Els Segadors’ en el transcurs d’una entrevista al programa ‘El matins’, de TV3. Segons informa el rotatiu, el TC s’oposa a que l’Estatut proclami que Catalunya té ‘símbols nacionals’ i la resistència a l’ús d’aquesta expressió és el que encalla la sentència. Segons sembla, un jutge del sector progressista se sumaria en aquesta qüestió a la majoria conservadora. El secretari general d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Joan Ridao, ha declarat a RAC1 que si això es confirma se sentiria ‘avergonyit’ i ‘seria per arrencar a córrer’.

Redacció
Redacció 17/02/2009

El Constitucional espanyol estaria deliberant si anul·la directament la utilització de l’expressió ‘símbols nacionals’, declarat contrari a la Constitució, o si busca una fórmula que permeti utilitzar aquests termes, però amb una clàusula interpretativa molt limitadora.

La discussió sobre la transcendència de l’expressió ‘símbols nacionals’ utilitzada en l’Estatut se centra en l’article 8.1 del text, que estableix que ‘Catalunya, definida com a nacionalitat en l’article 1, té com a símbols nacionals la bandera, la festa i el himne’. El punt 2 del mateix precepte especifica que la bandera és ‘la tradicional de quatre barres vermelles en fons groc’. El punt 3 determina que la festa a la qual es refereix el primer apartat és la Diada de l’Onze de Setembre. El punt 4 afegeix que l’himne de Catalunya és Els segadors.