Divendres, 24 de setembre de 2021 - Edició 1156
La República

El transvasament de l’Ebre és alegal

El govern espanyol contestarà, en temps i forma, a la petició d’aigua de l’Ebre que va fer la Diputació de Castelló i que, una sentència del Tribunal Suprem, obliga a donar-hi resposta. Així ho ha assegurat el secretari d’Estat de Medi Rural i Aigua, Josep Puxeu, en una conferència a Tortosa i així ha donat resposta a la petició de la Plataforma en Defensa de l’Ebre. Puxeu ha avançat que el Ministeri de Medi Ambient traslladarà a la Diputació que no pot atendre la petició de fer un transvasament de l’Ebre perquè ‘no està contemplat ni previst a la Llei’. El dirigent socialista ha assegurat que els transvasaments s’han de fixar al Pla Hidrològic Nacional (PHN) i que una modificació d’aquest s’ha de fer a través d’una disposició de Llei ‘no contemplada ni prevista’.

Redacció
Redacció 24/09/2011
‘En un moment que no hi ha Corts, rarament puc portar una Llei a discutir’, ha ironitzat Puxeu, tenint en compte que dilluns un Consell de Ministres extraordinari aprovarà la dissolució de les Corts espanyoles. 
 
El secretari d’Estat de Medi Rural i Aigua ha deixat clar que no té cap problema per dir que ‘el riu Ebre no dóna per a més’ i que a la província de Castelló no hi ha hagut problemes d’abastament. En aquest sentit, ha detallat que durant aquesta legislatura s’han fet obres com la recrescuda de la pressa de l’Arenós, dessaladors o pous a la zona del Maestrat o dels Ports, que han millorat la qualitat i abastament d’aigua a la província. 
 
Puxeu ha deixat clar que la resposta que oficialitzarà el Ministeri en poques setmanes -tenia dos mesos per contestar-ho i encara està dins del termini- ‘no és cap greuge ni per Castelló ni d’enlloc’. ‘No està contemplat, ni previst, ni hi ha cap reserva feta al PHN’, ha sentenciat. El secretari d’Estat també ha deixat clar que Europa no finançaria un transvasament de l’Ebre ni tampoc ho farà la inversió privada. ‘S’han aconseguit 850 hectòmetres cúbics d’aigua dessalada. Això és molt més dels que alguns volien fer amb l’aigua de l’Ebre’, ha etzibat.
 
‘Si la legislatura hagués acabat al març, haguéssim fet l’esforç de tancar el Pla de Conca’
 
En el marc d’una conferència de balanç de les actuacions fetes a les Terres de l’Ebre en infraestructures hidràuliques, Puxeu ha parlat també sobre el retard del govern espanyol en la presentació dels plans de conca. El secretari d’Estat ha assegurat que les relacions amb Brussel·les són bones i ‘Europa sap que s’han fet els deures però que Espanya té disset Comunitats Autònomes, cadascuna amb interessos particulars, i s’han viscut dues legislatures complicades i viscerals’.
 
Puxeu ha assegurat que els treballs tècnics dels plans de conca de l’Ebre estan fets, que la demanda d’aigua fins al 2015 ha caigut, i que la capacitat de gestió de l’oferta també ha baixat. ‘Hem fet un plantejament responsable i participatiu, i si la legislatura hagués arribat fins al març, haguéssim fet l’esforç de fer l’exposició pública i tancar el procés’, ha manifestat.
 
Sobre la petició del territori, partits polítics i, fins i tot, el Parlament de fixar el cabal ecològic pel riu, Puxeu ha manifestat que considera un error donar una xifra tancada, i ha destacat que la xarxa d’indicadors ambientals que s’està implementant al Delta de l’Ebre permetran conèixer en tot moment com està el riu ‘tant en quantitat com en qualitat’. ‘Hem de considerar les dades actuals, la demanda fins el 2015, assegurar l’aigua als regants, anar en compte amb els nous regadius, i tenir clar que volem un Delta viu on hi ha d’arribar aigua i, actualment, els asseguro que el riu no dóna per a més’, ha manifestat. En aquest sentit, ha qualificat ‘d’irracionals’ algunes demandes. ‘Només tenim un riu no tres’, ha conclòs.