Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

El TC espanyol no es declararà incompetent per dictar sentència sobre l’Estatut, com li demanava el Parlament

El Tribunal Constitucional espanyol (TC) ha rebutjat declarar-se incompetent com li demanava el Parlament de Catalunya en una carta que li va fer arribar aquest dimecres. Tan bon punt han rebut la missiva, els magistrats reunits en ple han acordat unir l’escrit a les actuacions sobre l’Estatut i emparar-se en l’article 17.2 de la Llei Orgànica del TC espanyol per desestimar la proposta. L’alt tribunal emet vuit providències on rebutja la petició, una per cadascun dels set recursos presentats contra l’Estatut i una altra per desestimar la proposta en el mateix sentit que li va fer arribar els serveis jurídics de la Generalitat de Catalunya.

Redacció
Redacció 27/05/2010

Segons fonts del Constitucional espanyol la decisió de rebutjar la petició del Parlament s’ha adoptat per unanimitat en un ple que s’ha reunit única i exclusivament amb la finalitat de donar resposta a la carta de la cambra catalana. En totes les providències, els magistrats argumenten la seva decisió citant l’article 17.2 de la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional (LOTC), precisament la llei que les formacions catalanes volen reformar per evitar que els magistrats es puguin perpetuar al càrrec. Aquest article 17.2 diu literalment que ‘els magistrats del Tribunal Constitucional continuaran en l’exercici de les seves funcions fins que hagin pres possessió els qui els han de succeir’.

La carta que els lletrats del Parlament han fet arribar al Tribunal Constitucional espanyol reclama que aquest organisme es declari incompetent per jutjar l’Estatut o suspengui el procés contra el text català fins que es produeixi la renovació dels magistrats que tenen el mandat caducat. Es tracta d’un text de 25 pàgines on s’argumenten els motius pels quals el Parlament creu que l’actual TC no està en condicions de dictar sentència sobre l’Estatut, fent especial incís en la composició del tribunal, que titllen ‘d’irregular o viciada’, i en la pèrdua de les condicions necessàries per garantir que els magistrats actuïn amb ‘independència i imparcialitat’.

El Govern de la Generalitat també va encarregar al seu gabinet jurídic l’elaboració d’un escrit processal per instar el Tribunal Constitucional (TC) a abstenir-se o declinar la seva competència per resoldre els recursos d’inconstitucionalitat presentats contra l’Estatut fins que la seva composició s’ajusti al que preveu la Constitució. L’executiu va decidir fer aquest pas després de conèixer l’informe de la Comissió Jurídica Assessora, que creu que la ‘pròrroga desproporcionadament llarga’ dels membres amb mandat caducat podria afectar els pilars que marca la carta magna espanyola.

La resposta del TC espanyol és igual de curta en les vuit providències i diu que el ple acorda ‘unir a les actuacions l’escrit presentat el 27 de maig pels lletrats del Parlament (o de la Generalitat)’ i declarar que ‘no hi ha lloc pel que se sol·licita a l’escrit’.