Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

El TC paralitza ara la llei de consultes

El Tribunal Constitucional espanyol (TC) ha admès a tràmit aquest dijous el recurs que el govern espanyol havia presentat contra la Llei de consultes per via de referèndum. A més, el tribunal ha decidit deixar la Llei en suspens mentre no emeti sentència sobre la seva constitucionalitat. Després de la retallada de l’Estatut el govern espanyol ja va expressar les seves reticències sobre la Llei de consultes entenent que la sentència del TC espanyol estableix la competència exclusiva en matèria de referèndums per a l’executiu espanyol. La Llei de consultes va camí de convertir-se en la següent víctima de la sentència de l’Estatut, després de l’atac del Tribunal Suprem a la immersió lingüística. De fet, el govern espanyol va anunciar el recurs a la Llei de consultes l’endemà mateix de la sentència del Suprem.

Redacció
Redacció 17/02/2011

La Llei de consultes estableix el règim jurídic, el procés, l’aplicació i la convocatòria de consultes populars per via de referèndum per part de la Generalitat i dels ajuntaments de Catalunya en l’àmbit de les seves respectives competències. El govern espanyol va dur-la al Constitucional després de la sentència del TC sobre l’Estatut ja que entén que la Llei crea el procediment per a un nou tipus de referèndum per via autonòmica ‘no previst a la Constitució ni a l’Estatutt’ que també ‘contravé la Llei Orgànica 2/1980 que regula les diferents modalitats de referèndum’.

L’executiu espanyol argumentava que el seu recurs ‘està en sintonia’ amb la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut que interpreta l’article 122 i recorda que l’Estat ‘té competència exclusiva per regular i convocar referèndums, mentre que la competència autonòmica només té cabuda sobre les consultes populars’. Segons el govern de Zapatero, la Llei de consultes per via de referèndum ‘suposa equiparar la consulta popular al referèndum i considera que l’únic límit a la seva potestat per a la regulació d’aquestes consultes en l’àmbit territorial de Catalunya és la necessària autorització de l’Estat’.