Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

El tarannà dels Franco

Hi ha estudis tant psicològics com sociològics que, si bé no coincideixen en la metodologia i la interpretació (ja que són dues ciències oposades), consideren que l’origen d’una família desestructurada […]

Redacció
Redacció 10/02/2009

Hi ha estudis tant psicològics com sociològics que, si bé no coincideixen en la metodologia i la interpretació (ja que són dues ciències oposades), consideren que l’origen d’una família desestructurada desencadena una sèrie de problemes als fills. De fet, està comprovat que els fills solen imitar als seus pares copiant les seves conductes. Així un pare violent està incitant a que el seu fill vegi la violència com quelcom quotidià i també l’exercici al ser gran. Un fet que va traspassant-se de generació en generació.

Aquí en tenim un exemple: La fiscal del Jutjat de violència sobre la dona número 4 de Barcelona demana quatre anys i nou mesos de presó per a Jaime Martínez Bordiu Franco, nét del general Francisco Franco, acusat dels delictes de coaccions, maltractaments i amenaces a la seva nòvia, Ruth Martínez.

Els fets que es jutjaran la pròxima setmana a Barcelona, van succeir en una habitació d’un hotel de luxe de Mijas quan Jaime Martínez Bordiu i la seva parella sentimental, Ruth Martínez, van iniciar una discussió. El nét del dictador va cridar diverses vegades a la dona insultant-la amb expressions com ‘zorra’, segons el relat del ministeri fiscal. Davant aquesta situació, la dona va expressar la seva intenció de marxar de l’hotel i tornar al seu domicili a Barcelona, moment en el qual l’acusat la va agafar pels braços i la va llançar sobre una butaca, al mateix temps que li deia que no s’anava pas d’allí.

Ruth Martínez va insistir en marxar i va agafar la seva maleta, que Martínez Bordiu li va arrabassar llençant-la al terra i reiterant que no marxaria d’allí amb expressions com ‘compraré tots els bitllets d’avió a Barcelona perquè no puguin vendre-te’n cap, zorra’.

Quan la dona va intentar recollir les seves coses del escampades per terra, l’acusat va cridar ‘és que no m’has sentit o què’ i va donar una puntada a una cadira on hi havia un ordinador portàtil que va impactar al costat esquerre de Martínez.

La víctima va sortir de l’habitació i va demanar a recepció el número de la policia. En aquell moment, Martínez Bordiu, persistint en el seu propòsit d’evitar que la dona marxés, va intentar prendre-li la bossa d’una etzibada, sense aconseguir el seu propòsit, i al saber que havia sol·licitat el número de la policia, va xiuxiuejar-li en veu baixa: ‘has avisat a la policia, has avisat a la policia, com hagis avisat a la policia et mato’, segons les conclusions provisionals de la fiscal.

Com a conseqüència d’aquests fets, Ruth Martínez va sofrir lesions en els braços i el costat esquerre, que van precisar cinc dies per a guarir, si bé va poder realitzar les seves tasques habituals