Dijous, 29 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

El Surpem espanyol creu que Camps va cometre un delicte acceptant els vestits

El Tribunal Suprem espanyol (TS) ha fet pública aquest dimarts la interlocutòria per la qual decideix reobrir la causa contra el president de la Generalitat valenciana, Francisco Camps, i d’altres alts càrrecs de l’executiu en relació als regals presumptament rebuts per part de responsables de la trama Gürtel. La Sala Penal del TS considera que per tal que hagi un delicte de suborn passiu impropi només cal acceptar un regal en consideració al càrrec que s’ostenta. La interlocutòria exposa que els regals de peces de vestir es varen fer ‘de manera repetida’ i ‘amb aparent opacitat’ sense que consti més justificació que ‘l’atenció a la funció pública dels perceptors’.

Redacció
Redacció 18/05/2010

Per tal que hi hagi suborn passiu impropi, el Suprem estableix que hi ha d’haver una connexió entre el regal rebut i el càrrec ostentat i que aquesta connexió sigui la motivació per haver rebut un regal.

Els magistrats del TS també entenen que no és necessari que hi hagi una relació causa-efecte entre el regal rebut i un contracte i que només en rebre un regal atenent a la consideració del càrrec que s’ocupa ja s’estaria cometent un delicte establint textualment que ‘no és necessari la realització de cap acte per part del receptor per tal que el delicte existeixi’.

Aquestes conclusions serien vàlides per als regals rebuts pel president Francisco Camps, l’aleshores vicepresident Víctor Camps i l’ex cap de la conselleria de Turisme, Rafael Betoret però no per a l’exsecretari general del PP, Ricardo Costa.

En relació a Costa, el Suprem deixa la decisió sobre l’arxivament de la causa al jutge José Flors, del Tribunal Superior de Justícia valencià. El mateix tribunal valencià el va excloure del delicte de suborn passiu impropi perquè no formava part del govern valencià sinó del PP tot i que el Suprem considera que el ‘cercle d’influència’ dels receptors dels regals també hauria de ser tingut en compte a l’hora de valorar la recepció de regals.