Dijous, 5 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

El Suprem obliga la Universitat Jaume I a parlar de ‘Comunitat valenciana’ enlloc de ‘País Valencià’

El Tribunal Suprem espanyol ha donat la raó a la Generalitat valenciana en el conflicte amb la Universitat Jaume I (UJI) sobre el nom de la llengua i el territori valencià. Els magistrats espanyols han fallat a favor del recurs del Govern de Francisco Camps que obliga a canviar els Estatuts de la Universitat i a posar Comunitat Valenciana allí on hi constava la denominació País Valencià. La decisió també obliga a modificar l’apartat de llengües: els estatuts de la UJI asseguraven que les llengües eren l’espanyol i el valencià, ‘acadèmicament català’, i el Suprem obligarà a que les llengües siguin el valencià i l’espanyol.

Redacció
Redacció 06/11/2008

Per la UJI la persecució de la Generalitat valenciana suposa un ‘atac’ a la independència i autonomia universitària, ja que asseguren que, malgrat el que digués l’Estatut de 1982, ‘País Valencià’ era una denominació molt més extesa entre els valencians que no pas ‘Comunitat Valenciana’.

Per l’alt tribunal espanyol, tant la denominació del territori com la de la llengua ‘han de respectar la legalitat vigent’.

Per acabar-ho d’adobar, la sentència del Suprem podria ser interpretada com a errònia, perquè es refereix al territori valencià com a ‘Comunidad valenciana’ quan, en realitat, el terme correcte és ‘Comunitat valenciana’ tal com figura a l’Estatut del 2006.