Diumenge, 26 de setembre de 2021 - Edició 1158
La República

El suport al procés d’independència d’Escòcia uneix ERC i SI

El diputats Pere Aragonès, d’ERC, i Alfons López-Tena, de SI, s’han reunit aquest dimecres al matí amb l’exministre d’Empresa, Energia i Turisme d’Escòcia, Jim Mather. Entre d’altres temes, han tractat la viabilitat econòmica de Catalunya com a estat independent. ERC i SI han presentat al registre del Parlament una declaració conjunta de suport al procés d’independència d’Escòcia i han assenyalat aquest model com un ‘precedent importantíssim’ per Catalunya. Creuen que és important que la cambra catalana hi doni suport i s’han dirigit especialment a CiU tot i que López Tena ho ha posat en dubte assegurant que ho veu ‘poc probable’.

Redacció
Redacció 21/09/2011
ERC i SI han rebut al Parlament de forma conjunta l’exministre escocès, Jim Mather. El diputat d’ERC, Pere Aragonès, ha assegurat que després de la reunió valora les possibilitats econòmiques d’una Escòcia independent que aporten ‘lliçons i aportacions pel procés d’independència de Catalunya’. Aragonès creu que poden ser un exemple pels catalans pel ‘suport que tenen de la comunitat empresarial i econòmica d’Escòcia en aquest procés’, i perquè han estat capaços de compartir amb una part majoritària de la societat escocesa, ‘un imaginari col·lectiu sobre com ha de ser l’Escòcia del futur’.
 
És per això que ERC i SI han presentat una declaració conjunta, tant a la Junta de Portaveus com a la Comissió d’Exteriors, de suport al procés d’independència d’Escòcia, ja que valoren que és un referent i un ‘precedent importantíssim’ per Catalunya. Per aquests motius, doncs, Aragonès creu que és important que el Parlament de Catalunya doni suport al procés d’independència d’Escòcia.
 
Per la seva banda, López Tena ha manifestat que espera que el manifest rebi el suport de CiU, tot i ho veu ‘poc probable’. L’exministre d’Empresa, Energia i Turisme del Govern escocès, Jim Mather, ha agraït a les dues formacions el gest a Escòcia i s’ha mostrat satisfet per les dinàmiques en les que han entrat Escòcia i Catalunya. Mather també ha recordat que els dos han pogut aprendre de l’experiència d’altres estats i que la seva viabilitat com a països independents ‘està totalment garantida’. 
 
L’exministre ha vingut a Barcelona per donar una conferència, aquesta tarda, al Cercle Català de Negocis, concretament a la facultat d’Econòmiques de la Universitat de Barcelona. S’ha preparat una presentació on s’explica una mica l’estratègia del ‘Scotish National Party’ i el missatge que s’ha donat a l’empresariat escocès i la viabilitat de la independència econòmica d’Escòcia com a un nou estat independent, que s’espera que sigui en el futur.