L''efecte contagi' d'Arenys de Munt, més que confirmat La República
Dimarts, 15 d'Octubre de 2019 - Edició 446
La República

L”efecte contagi’ d’Arenys de Munt, més que confirmat

El suport a les consultes sobre la independència de Catalunya continua estenent-se (vegeu mapa) en contra dels pronòstics de Zapatero que es mostrava confiat que no hi hauria un ‘efecte contagi’. Fins ara ja són 32 els ajuntaments que han aprovat mocions de suport i que, per tant, veurien amb bons ulls que es fes al municipi una consulta independentista. Per contra, només dotze poblacions hi han votat en contra. La Paeria de Lleida, per exemple, hi ha votat en contra aquest migdia.Tot i així, encara són molts els consistoris que tenen pendent la votació.  En els darrers dies les comarques de ponent han estat les protagonistes de la majoria de votacions i s’han sumat als municipis pro-referèndum Solsona (per unanimitat), Les Borges Blanques, Linyola, Ivars d’Urgell i Bell-lloc. També hi han donat suport Caldes de Montbui, Cardedeu (amb l’abstenció del PP), Fornells de la Selva, Puig-reig, Navàs, l’Arboç, l’Espluga de Francolí, Canet, El Vendrell, Vilobí d’Onyar, Moià i Montblanc.

Redacció
Redacció 25/09/2009

Comarques de Ponent

Els plens de Bell-lloc d’Urgell, Linyola, i Ivars d’Urgell, tots tres municipis del Pla d’Urgell, van aprovar ahir dijous al vespre donar suport a la celebració de consultes sobre la independència de Catalunya als seus municipis. A Linyola, amb representació de CiU, PSC, ERC i independents, i a Ivars d’Urgell, amb CiU i ERC, ho van fer per unanimitat. A Bell-lloc d’Urgell, l’equip de govern, de CiU i ERC, va votar a favor de la proposta, i des de l’oposició dos regidors socialistes hi van estar d’acord i els altres dos s’hi van abstenir. A les comarques de Ponent, ahir dijous també, les Borges Blanques va donar suport a una consulta aprovant fins a tres mocions diferents, mentre que Balaguer s’hi va oposar.

La Paeria de Lleida votarà la moció aquest vespre on és previst que sigui rebutjada.

Bages, Berguedà i Solsonès

Els plens de Moià i Navàs (Bages), Puig-reig (Berguedà) i Solsona (Solsonès) han aprovat mocions per impulsar consultes populars. En el cas de Navàs, la iniciativa sorgeix de l’entitat cultural La Ceba i compta amb el suport dels grups municipals de CiU, ERC i Més Navàs. Els dos regidors socialistes, que governen juntament amb CiU, han votat en contra de la proposta.

Puig-reig s’ha convertit, després de Berga, en la segona població de la comarca en donar suport a una consulta com la d’Arenys. Tant els regidors republicans, com CiU i els independents adherits a l’Entesa pel Progrés Municipal han votat a favor de la consulta.

A Solsona s’ha aprovat per unanimitat una moció de suport a les iniciatives que sorgeixin de les entitats cíviques per celebrar una consulta popular per exercir el dret a decidir. La moció ha estat consensuada per tots els grups municipals, felicita l’exemple de civisme i democràcia participativa d’Arenys de Munt i insta la plataforma Decidim.cat a establir una estratègia conjunta i coordinada.

Vallès Oriental

L’ajuntament de Caldes de Montbui (Vallès Oriental) ha aprovat aquest dijous per mitjà del ple una moció de suport a les consultes populars per la independència. La mesura, promoguda per ERC i CiU -els que formen l’equip de govern- acorda donar suport a una eventual iniciativa de la societat civil calderina a favor d’una consulta per la independència quan es donin ‘les condicions necessàries i hi hagi suficient consens social i polític dels partits amb representació a l’Ajuntament’. La moció, a més, qualifica el dret a decidir de la població com ‘un exercici de normalitat democràtica i maduresa cívica’. ICV també ha votat a favor, però els altres grups a l’oposició -PSC i PP- ho han fet en contra.

També hi ha votat favorablement el ple de Cardedeu, on insòlitament el regidor del Partit Popular s’ha abstingut.

32 a favor, 12 en contra

Han votat favorablement

Canet
Moià
Vilobí d’Onyar
El Vendrell
Caldes de Montbui
Calders
Ivars d’Urgell
Linyola
l’Arboç
Solsona
Puig-reig
Navàs
Bell-lloc
Les Borges Blanques
Montblanc
Argentona
Arbeca
Fornells de la Selva
Cardedeu
Santa Eulàlia de Riuprimer
Taradell
l’Aldea
Berga
Alella
Teià
Cabrera de Mar
El Masnou
Premià de Mar
Santa Susanna
Tiana
Vilassar de Mar
Vilassar de Dalt
L’Espluga de Francolí
La Jonquera

Han votat en contra

Gavà
Balaguer
Igualada
Vilanova i la Geltrú
El Prat de Llobregat
La Selva del Camp
Mataró
Sitges
Lleida
Malgrat de Mar
Pineda de Mar
Lleida

Recordem que podeu seguir l’evolució de les mocions i les consultes al mapa de directe!cat. Així mateix agraïm la col·laboració de totes les persones que ens han fet arribar nova informació per poder mantenir-lo actualitzat i us animem a continuar mantenint-nos informats de l’actualitat al vostre municipi.

Relacionats