Dimecres, 16 d'Octubre de 2019 - Edició 447
La República

El submarí català ICTINEU 3 fa la seva primera immersió

El submarí ICTINEU 3 ha entrat a l'aigua per primera vegada. Ho ha fet a la depuradora de Sant Feliu de Llobregat després de deu anys de feina per part dels seus fabricants, que hi han invertit uns 3 milions d'euros. Aquesta prova ha servit per comprovar que tots els seus sistemes funcionen sota l'aigua i el següent pas serà fer el test en aigues obertes al mar. El submarí pot baixar fins a 1.200 metres de profunditat i té una autonomia de 10 hores. Quan l'aparell ja tingui totes les certificacions els seus impulsors li hauran de “buscar feina”. La directora d'operacions d'Ictineu, Carme Parareda, ha detallat que volen donar-li un ús científic, per a investigadors, centre oceanogràfics i arqueòlegs.

Redacció
Redacció 19/12/2013

El submarí català ICTINEU 3 ha passat amb èxit la seva primera prova dins l'aigua. Ho ha fet aquest dijous, a la piscina d'aigua regenerada de la depuradora de Sant Feliu de Llobregat, la ciutat on els seus ideadors disposen de la nau on l'han fabricat. Han estat nou anys i mig de feina que, finalment, han vist recompensat en superar aquest test. “Després de penes i molta feina és molt important veure funcionar” l'ICTINEU 3, ha expressat Pere Forès, director d'Ictineu Submarins. 

L'ICTINEU 3 -que agafa el nom per continuar la saga dels Ictineus I i II que Narcís Monturiol va enginyar al segle XIX- ha tingut un cost de més de 2 milions i mig d'euros, aconseguits entre inversors, micromecenatge i aportacions públiques. L'aparell pot arribar a submergir-se fins a 1.200 metres de profunditat, té capacitat per a 3 passatgers i una autonomia de 10 hores de bateria que li permeten funcionar a la màxima capacitat. 

La directora d'operacions d'Ictineu, Carme Parareda, ha explicat que l'aparell té “tres sistemes d'emergència i evacuació” i que, en cas que passés qualsevol imprevist, podria arribar a aguantar 4 dies sota l'aigua. Pere Forès ha detallat que aquest dijous l'única cosa que s'hi ha fet ha estat “posar el submarí a l'aigua, estabilitzar-lo, comprovar que puja i baixa, hem arribat fins al fons i hem sortit”. 

D'aquesta manera s'ha pogut comprovar el funcionament correcte dels sistemes d'accionament mecànic, el sistema elèctric, el sistema hidràulic i de potència i la propulsió. Les proves de pressió es van fer en un laboratori fa unes setmanes.

Un submarí per a la ciència

El proper pas de l'ICTINEU 3 serà submergir-se al mar, que ho farà durant el mes de gener, per acabar de validar que està absolutament preparar per fer les sortides que se li demanin. Parareda ha comentat que ara els tocarà “buscar feina” per l'aparell. La seva intenció és “aconseguir clients del sector de la ciència, com centres oceanogràfics o arqueòlegs”, i ha dit que ja hi ha possibles clients, que no ha revelat. 

“Estem en contacte amb centres de recerca del fons marí i arqueologia d'arreu del món”, ha dit la directora d'operacions de la companyia. No en va, l'ICTINEU 3 també pot servir per al turisme, ja que també ofereixen sortides a la Costa Brava. 

Aquest submarí ha estat reconegut com a projecte de R+D+I per les diferents administracions catalanes i estatals. També a nivell internacional el submarí ha rebut elogis en els més prestigiosos congressos de tecnologia submarina, com el nord-americà Underwater Intervention, així com el reconeixement d'organitzacions del sector de primer nivell, com és el cas del centre francès IFREMER, que ha mostrat interès en les prestacions del pioner sistema de bateries d'ió-liti-polímer desenvolupat per Ictineu Submarins. Aquestes bateries pesen quatre vegades menys que les habituals en aquests aparells, segons ha dit Pere Forès, un fet que agilitza el pes de l'ICTINEU 3.

Relacionats