Dissabte, 19 de juny de 2021 - Edició 1059
La República

El síndic de Greuges denuncia dificultats dels malalts mentals per accedir a un tractament adequat

El síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha obert una actuació d’ofici i s’ha dirigit al Departament de Salut per fer-li un seguit de denúncies i suggeriments sobre l’atenció en l’àmbit de la salut mental, que principalment recauen en les dificultats de les persones amb malaltia mental per accedir a un tractament i un suport integrals i adequats a les seves necessitats. D’aquesta manera, el síndic pretén donar resposta a la problemàtica recollida en les queixes sobre salut mental que ha rebut la institució en els darrers tres anys.

Redacció
Redacció 03/07/2007

Els problemes denunciats a la sindicatura continuen essent les dificultats de les persones amb malaltia mental per accedir a un tractament i serveis adequats a les seves necessitats. El síndic de Greuges continua rebent queixes per la manca de dispositius i tractaments continuats i adequats, necessaris per a la integració i la rehabilitació sociolaborals.

Tot i la notable ampliació de recursos, la pretesa desactivació legalment establerta dels hospitals psiquiàtrics ha comportat que l’internament dels afectats sigui cada vegada més curt i el retorn del malalt amb la família i a la comunitat es faci sense garanties de continuïtat dels tractaments, per manca de recursos comunitaris, de pisos assistits, d’atenció domiciliària i de prou equips psicoterapèutics i centres rehabilitadors.

Això fa que massa sovint la càrrega terapèutica recaigui sobre les famílies (moltes sense recursos econòmics, envellides, poc preparades i incapaces d’atendre els malalts) i amb molt poc suport de les institucions i dels serveis socials de salut mental.