Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

El síndic d’Aran demana la retirada dels óssos reintroduïts a la Vall

|

- Publicitat -

Per tot plegat, Boya ha parlat aquest dijous a la tarda amb el conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, per demanar una reunió conjunta entre la Conselleria de Medi Ambient, el Ministeri de Medi Ambient i el Consell General d’Aran que servirà precisament per demanar la retirada dels óssos. En aquest sentit, exigeixen com a mesura prioritària la captura de l’óssa Arbala que ha atacat el caçador, que encara porta el collar identificador, per treure-la del ‘nostre territori’. També demanen la creació d’un equip de seguiment per saber on es troben els set óssos que hi ha actualment al territori de Vall d’Aran.

El ple del Consell General d’Aran d’aquest pròxim dimarts votarà una moció on hi haurà totes aquestes peticions, per fer-les arribar després a la Generalitat i l’Estat.

Publicitat

Boya ha explicat que també ha parlat amb el president de la Generalitat, José Montilla, per expressar-li la voluntat de retirar els óssos. Segons Boya, el president també hi està d’acord. Tot i així, el síndic ha recordat que el programa de reintroducció dels óssos és un projecte del govern francès que va ser fet amb ‘poca complicitat’ a banda i banda dels Pirineus.

En aquest sentit, ha explicat que l’alliberament dels óssos per part del govern francès ha estat un projecte que ha vingut sense les ‘mesures necessàries’ per fer el seguiment dels óssos i ‘sense recursos’ per resoldre els problemes que comportés la reintroducció. Per això, ha assegurat que és un experiment que ‘ha fracassat’ i que ha demostrat que la convivència entre les persones i l’ós no és compatible.

En aquesta línia, ha explicat que la captura dels óssos s’ha de fer a partir també d’un acord amb el govern francès, però ha puntualitzat que la sobirania a la Val d’Aran és de l’Estat, la Generalitat i del Consell General d’Aran.

Boya ha suggerit que la captura dels óssos es podria fer amb la col·locació de trampes o a partir de dispositius amb sedants. Un cop atrapats, el síndic ha afirmat que s’haurien de traslladar a un lloc sense persones o fins i tot tancar-los. També ha contemplat la possibilitat de retornar-los a Eslovènia, que és d’on provenen.

L’óssa havia marxat en un primer moment

Boya també ha explicat detalls de com s’ha produït l’accident. Ha explicat que el caçador s’ha vist sorprès per l’óssa i llavors ha fet soroll per foragitar-la. L’óssa ha marxat en un primer moment, però posteriorment ha tornat i li ha fet ferides al braç i a la cama, on hi ha indicis d’una mossegada. El caçador ha caigut i l’arma que portava s’ha disparat. Això, i el fet que altres caçadors han començat a disparar a l’aire, ha fet que l’óssa acabés marxant. El síndic també ha explicat que l’óssa no anava acompanyada dels seus dos cadells.

Pel que fa al caçador ferit, que ha ingressat a l’Hospital de Vielha, on ha rebut punts al braç i a la cama, ha estat donat d’alta cap a dos quarts de cinc de la tarda.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut