Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

El ‘sí’ a la independència també arrasa al cinturó metropolità

|

- Publicitat -

Cornellà vol la independència

Ni l’amenaça de la Federació d’Associacions de Veïns de Cornellà, que feia campanya pel ‘no’ entre els ciutadans de la vila, ha aconseguit fer disminuir el suport majoritari a la independència aplegat al municipi on Montilla havia estat alcalde. A Cornellà la participació ha estat del 10,61%, i el ‘no’ a l’Estat propi només ha aconseguit aplegar el 17,28% dels sufragis, el que representa 1.512 ciutadans a favor de pertànyer a l’Estat espanyol.

Publicitat

Des de l’organització cornellanenca han valorat molt positivament els seus resultats, que els situen com el municipi del Baix Llobregat amb més participació i amb el percentatge de ‘no’ més alt de totes les onades celebrades fins ara, ja que la mitjana de vot pel ‘no’ era del 6%. El responsable de premsa de Cornellà Decideix, Joan Gavaldà, també ha observat que s’han aconseguit més sufragis que els aconseguits de sumar els vots aplegats per CiU i ERC tant a les darreres eleccions municipals com a les eleccions al Parlament del 2006.

Mataró, la gran guanyadora

Mataró ha estat la gran triomfadora de la quarta onada de consultes, i amb un 23,70% dels vots s’ha convertit en la primera gran ciutat en participació. Com ja era d’esperar, el resultat ha estat favorable al ‘sí’ amb un 93,92% dels vots emesos. Un 5,30% han votat ‘no’ i el 0,78% restant ha votat en blanc. 525 vots han estat nuls. El coordinador de Mataró Decideix, Alfons López Tena, ha comparat les dades del ‘sí’ amb el referèndum sobre l’Estatut i el de la Constitució Europea, que a Mataró van obtenir resultats d’entre el 65% i el 75% del ‘si’: ‘Si som madurs per votar sí a l’Estatut i a la Constitució Europea, som madurs per votar ‘sí’ a la independència de Catalunya’.

Així, López Tena ha comprat els resultats del 20-J a Mataró amb els del referèndum de l’Estatut i de la Constitució Europea. En aquestes dues convocatòries el ‘sí’ va obtenir el 73% i el 65% dels vots, amb participacions que oscil·laven entre el 40% i el 50%. Després de la proclamació dels resultats, ha corregut el cava al centre de dades de Decidim.cat, instal·lat a Mataró, i s’han sentit crits d’independència.

El pes del vot avançat mataroní

Els bons resultats a la capital del Maresme són, en part, gràcies al pes que ha tingut el vot avançat en aquesta consulta. La jornada d’aquest diumenge ha engegat amb el rècord de vot avançat mai registrat. Del total del cens havien votat a través d’aquesta modalitat un 18% ciutadans (17.472 dels 23.006 totals), mentre que només un 5% ho ha fet presencialment.

Victòria del ‘sí’ a Sitges

A Sitges, la participació final ha estat del 10,5%, amb 2.426 sitgetans i sitgetanes exercint el dret de decidir, una xifra que supera els vots obtinguts pel PSC, el partit guanyador en les darreres eleccions, les del Parlament Europeu d’ara fa un any. El sí ha guanyat de manera aclaparadora, amb el 92% dels sufragis (2.234 vots).

El ‘sí’ a la plana de Lleida

El ‘sí’ a la independència també s’ha imposat als pocs municipis de les comarques de la plana de Lleida que han participat en la quarta onada de consultes sobiranistes. Pel que fa a la participació, el municipi que l’ha registrat més baixa ha estat el que tenia el cens més gran, Almenar (Segrià), amb un 16,87%. Els altres dos municipis on s’han celebrat consultes, l’Albagés (Garrigues) i Térmens (Noguera), han registrat un 22,79 i un 17,50% de participació, amb 84,95% i 94,12% de vots pel sí, respectivament. El lloc on el ‘sí’ ha sortit amb més força ha estat a Térmens, 226 vots que representen el 96,17%.

Les poblacions gironines també diuen ‘sí’

El ‘sí’ a la independència també s’ha imposat als onze municipis de les comarques gironines que han participat a la quarta onada de les consultes sobiranistes. A la demarcació, l’índex de participació s’ha enfilat per sobre de la mitjana fins a situar-se al 32,46%, però les dues poblacions amb més persones cridades a les urnes, Calonge i Santa Cristina d’Aro (Baix Empordà), han estat les que han registrat menys participació. D’altra banda, a Lles de Cerdanya la consulta s’ha tancat sense comptabilitzar cap vot en contra de la independència. Excepte dues persones, la resta que han dipositat el vot a la urna s’han decantat per donar suport a l’objectiu de la convocatòria.

Per comarques, a l’Alt Empordà han pres part dos municipis en aquesta quarta onada de consultes independentistes. A Navata, amb 912 persones amb dret a vot, han dipositat la seva butlleta a les urnes un total de 278 ciutadans (30,48%). El ‘sí’ s’ha imposat amb el 96,04% dels vots (267), i només s’han registrat cinc vots en blanc i sis a favor del ‘no’. A Riumors, dels 165 votants que constaven al cens, només 48 han participat a la consulta. El ‘sí’ ha assolit el 95,83% dels vots (46) i els dos restants, han estat en contra de la independència.

El Baix Empordà, tot i ser la comarca on més persones estaven cridades a les urnes, també ha estat la que ha registrat la participació més baixa. A Calonge, la participació s’ha situat al 14,95% i a Santa Cristina d’Aro, al 14,43%. Només trenca aquesta tònica el municipi de Garrigoles, que ha obtingut la participació més elevada a la demarcació, amb un 59,31%. Tot i això, el cens entre les dues primeres poblacions (9.066 persones a Calonge i 4.172 a Santa Cristina d’Aro) multiplica per molt el de Garrigoles (145 persones).

A Calonge el ‘sí’ s’ha imposat amb el 95,72% dels vots (1.297), mentre que el ‘no’ ha rebut el 3,54% (48 vots). A Santa Cristina d’Aro, el ‘sí’ ha assolit el 94,35% dels vots (568) i el ‘no’ no ha ni arribat al 4% (24). Per últim, a Garrigoles, 73 persones han votat a favor de la independència (84,88%) i només s’han registrat sis vots en contra (6,98%).

Publicitat

Opinió

Minut a Minut