Dilluns, 20 de setembre de 2021 - Edició 1152
La República

El sentiment anticonvergent frena Iniciativa

Com si fos una llei, avui el diputat Jaume Bosch, d’ICV, ha demanat que CDC i ERC divideixin l’acord de ruta per a què Iniciativa pugui decidir si se suma a alguns i a d’altres no. Dilluns la cúpula verda deia que no subscriurien un acord que portés la signatura de CiU, constatació que subscriu aquest diputat. S’acosten les eleccions municipals, i a Iniciativa no li convé fer-se cap més foto al costat de Convergència, ara que han aconseguit convèncer a Barcelona en Comú que no són casta.

Redacció
Redacció 21/03/2015

Tot per evitar una fotografia. El diputat independentista d’Iniciativa, Jaume Bosch, que enguany es retirarà de la primera línia de la política després de quaranta anys, ha demanat a CDC i ERC que fragmentin l’acord a fí i efecte que la seva formació pugui entrar a discutir i subscriure alguns punts. La proposta, a priori, no hauria de ser acceptada perquè el que es debat és un full de ruta de país amb una sèrie de passes encadenades que han de portar-nos a un Estat independent. Un pla d'actuació en definitiva, i no una llei del Parlament o una subhasta de peix o es pugui triar i remenar. La gent demana simplificar i arribar a acords clars i concrets.

Un full de ruta fragmentat podria acabar desembocant en un “farem això, i això altre no”. Que alguns partits estiguin d'acord amb una passa i d'altres no. No anar amb un full de ruta clar i concret dificultaria i molt les negociacions post 27S, i la ciutadania no està disposada a donar cap més altra oportunitat. Iniciativa, malgrat el ridícul de la proposta de l’estat lliure sobirà associat a Espanya que Bosch també subscriu, ha deixat una mica enrere el federalisme clàssic que la societat ha anat arraconant durant aquests anys de procés. Però per seguir avançant en aquest camí que tard o d’hora els hauria de portar a demanar formalment la independència de Catalunya, la presència de CiU els incomoda.

Els discursos de Joan Herrera, acostumen a ser antagònics als d’Artur Mas. Ara, amb l’aliança amb la candidatura d’Ada Colau, Barcelona en Comú, a la capital catalana, i les súpliques a Podemos, ICV creu que no es pot permetre cap concessió a un possible acord en cap matèria amb CiU. Això té conseqüències de cara a la ciutadania que demana unitat i transversalitat. La CUP ha sabut fer aquest migdia una lectura molt més acurada d’aquesta situació i ha acordat un document que pugui ser negociable amb CDC, ERC i qui hi hagi, sense discriminar. El rol de la formació assembleària es preveu decisiu a partir del 28S, i d’això ells en són conscients.

Cal traçar un document ben clar, i que s’hi sumi el màxim de gent. No es pot tornar a caure en l’error de redactar un document per a què hi entri un partit o un altre, i que el país hi surti perdent. Ara és l’hora de concretar un full de ruta per la independència, i no pel dret a decidir o per un referèndum com reclama Bosch. Espanya ja ha tingut l’oportunitat, no l’ha volguda aprofitar i tothom ho ha vist. Si Iniciativa ara se n’adona que quedarà exclosa d’un pacte de país entre partits catalanistes, no havia d’haver abandonat la taula de negociacions per intentar fer avortar aquest full de ruta des de fora.