Dijous, 5 d'agost de 2021 - Edició 1106
La República

El Senat espanyol descarta dos candidats per a la renovació del TC espanyol proposats pel PP i Andalusia

La Mesa del Senat ha descartat aquest dimarts dos dels candidats que el PSOE i el PP van presentar dos anys i mig per a la renovació del TC: l’exportaveu del CGPJ Enrique López, proposat pel PP, i l’actual secretari d’Estat de Justícia, Juan Carlos Campo Moreno, proposat pel PSOE des del Parlament d’Andalusia. La Mesa ha adoptat la decisió per majoria simple i amb l’oposició del PP després d’analitzar un informe dels serveis jurídics que apunta que cap dels dos compleix el requisit establert per la Llei d’haver estat 15 anys d’exercici professional en actiu. Tot i això, els populars han titllat d”inacceptable’ el veto a López i amenacen amb bloquejar de nou la renovació del tribunal.

Redacció
Redacció 01/06/2010

La Mesa ha considerat que López i Campo Moreno són ‘no idonis’, i per tant els elimina del procés de selecció on fins ara constaven 23 candidats. El veto no s’ha assumit per unanimitat perquè els tres representants del PP s’hi ha oposat i han adduït que calia tenir en compte els anys de servei de López com a portaveu del CGPJ, tot i que la Llei ho descarta. Per contra, els dos representants del PSOE, el de CiU i el de l’Entesa han votat a favor de l’informe.

Segons l’informe, cap dels dos candidats compleix el requisit establert per la Llei d’haver estat quinze anys de servei actiu en l’àmbit de la Justícia. En el cas de López, perquè el pas pel Consell General del Poder Judicial no li computa. Pel que fa a Campo Moreno, que actualment és el número dos del ministeri de Justícia, a més de no tenir els anys necessaris, el seu càrrec és incompatible amb el de magistrat del TC.

La portaveu del PSOE al Senat, Carmela Silva, s’ha mostrat ‘sorpresa’ per l’oposició del PP a l’informe i ha demanat als populars que assumeixin el resultat. Segons Silva, un cop finalitzi el termini de què disposen les CCAA per substituir els candidats eliminats el PSOE seguirà impulsant per activa i per passiva la renovació al Senat. ‘No farem ni un pas enrere’, ha dit davant la possibilitat que el PP adopti ara una posició de bloqueig.

L’eliminació de Campo Moreno i López endarrereix el procés. Els parlaments que els van proposar (Andalusia, Madrid, Extremadura, Castella i Lleó, Cantàbria i La Rioja) disposen d’un nou termini que expira el 29 de juny per presentar els candidats que els substitueixen. Aquest fer fa que la comissió de nomenaments, d’on han de sortir els quatre noms definitius que es votaran en ple no es pugui celebrar fins després d’aquesta data. Posteriorment el Ple haurà d’aprovar els quatre noms per majoria de tres cinquens, cosa que fa imprescindible que el PP voti a favor.