Diumenge, 26 de març de 2023 - Edició 1704
La República

El Senat aprova que Catalunya tingui el domini ‘CT’ d’estat propi

El Senat espanyol ha aprovat una esmena de CiU al Ple de la Llei d’Impuls de la Societat de la Informació on es demanava el domini ‘ct’ per Catalunya. En un termini màxim de sis mesos el govern espanyol ha de proposar que Catalunya tingui aquest domini de primer nivell reservat pels estats. La Llei ha de tornar al Congrés perquè es votin les modificacions que ha patit durant el seu pas pel Senat i llavors té poques esperances de prosperar perquè tant el govern espanyol com el PSOE s’oposen a donar a Catalunya un domini que tingui caràcter estatal a la xarxa.

Redacció 17/12/2007

Una votació enrevessada al Senat ha tingut com a resultat que Catalunya pugi tenir un domini territorial de primer ordre, el ‘ct’, de dos caràcters com els dominis dels estats. CiU va aprovar aquesta esmena en comissió i posteriorment va prosperar també al Ple de la Llei de l’Impuls a la Societat de la Informació.

Ara el govern espanyol té un màxim de sis mesos per demanar que Catalunya pugi disposar del domini ‘ct’. Tot i així, el resultat del Senat tindrà poca vigència ja que la Llei de l’Impuls a la Societat de la Informació ha de tornar al Congrés on es tornarà a votar les modificacions efectuades a la Cambra Alta. Tenint en compte que ni el PSOE ni el govern espanyol són favorables a donar Catalunya el domini ‘ct’, el més probable és que tant el PP com el PSOE tombin el canvi produït a la llei durant el seu tràmit al Congrés.

El portaveu de Cultura de CIU i ponent de la Llei d’Impuls a la Societat de la Informació al Congrés, Jordi Vilajoana, valora molt positivament l’aprovació d’aquesta esmena al Senat que ‘obliga a l’Estat a incorporar Catalunya en el llistat que permeti disposar d’un domini territorial a Internet de primer nivell ‘.ct”. El diputat de CIU explica que ‘d’aquesta manera es dóna a Catalunya un espai propi com país en els dominis d’Internet’.
Implicacions importants pel país

L’aprovació d’un domini estatal (del tipus .ES, .FR, .UK) per a Catalunya tindria conseqüències molt positives pel país, ja que amb el .CT Catalunya entraria a les ISOs que delimiten Estats, i molts programes, aplicacions o sistemes estadístics (com les Nacions Unides) utilitzen aquesta llista de dominis per les seves aplicacions.

D’aquesta manera, per exemple, l’usuari català seleccionaria el .CT al seleccionar la seva localització i automàticament l’aplicació podria reconèixer l’idioma català, mentre que actualment sota el domini .ES molts webs i programes són únicament en castellà i per aconseguir idioma català cal triar Andorra (.AD) com a situació geogràfica.

El .CT seria la porta d’inici perquè Catalunya pogués tenir un codi propi a les matrícules, codis postals o codis de barres, per exemple. L’aprovació del .CT, un domini estatal, per a Catalunya no seria cap novetat, ja que hi ha una desena de casos de països sense estat que ja disposen de domini de dues lletres, com per exemple Gibraltar (domini .GI).