Dijous, 23 de setembre de 2021 - Edició 1155
La República

El sector sobiranista d’UDC es reunirà dijous per abordar l’estratègia a seguir davant de la pregunta del 14-J

Barcelona (ACN).- El sector sobiranista d'UDC es reunirà aquest dijous per decidir l'estratègia a seguir davant de la pregunta de la consulta interna del 14-J aprovada pel comitè de govern amb nou vots en contra. Sobre la taula hi ha diverses accions, com promoure el vot contrari com una forma de renovar el partit i la seva direcció, o intentar forçar un congrés extraordinari. O les dues opcions. Ara bé, volen calibrar també si les decisions que prenguin poden fer mal al procés. Els dirigents consultats estan convençuts que en aquesta consulta guanyarà el 'no' per molt que la cúpula faci campanya pel 'sí'. De moment, la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, s'ha vist amb el president de la Generalitat.

Redacció
Redacció 03/06/2015

Els independentistes d’UDC tenen por d’una tupinada

Fonts consultades han subratllat que tot i que no tenen accés al cens i pot haver el perill d'una tupinada, estan convençuts que guanyarien la consulta, és a dir, que s'imposaria el 'no' a la pregunta formulada per la cúpula del partit, ja que són més de mil els militants que han signat el manifest que reclamava una pregunta sobre la independència. 

Entre ells hi ha els presidents de tres intercomarcals, Barcelona, Barcelona Comarques i Terres de l'Ebre, i per tant sí que podran consultar censos parcials, els seus. En qualsevol cas, calculen que entre aquestes tres agrupacions poden conèixer el 60% del total de militants, uns 5.000 segons va apuntar el secretari general democratacristià, Ramon Espadaler.

Duran porta el partit a una greu crisi

Remarquen, a més, que el vot contrari fins i tot es pot vendre en positiu, ja que el mateix Ramon Espadaler ha apuntat aquest dimecres que si no guanyen la consulta, hauran de fer un pas enrere i convocar un congrés extraordinari. És la cúpula, diuen, qui està convertint aquesta consulta en un autèntic plebiscit sobre la direcció.

Sigui ara o després, el sector sobiranista considera que el congrés extraordinari és pràcticament obligatori, però volen estudiar si fer-lo abans del 27-S pot perjudicar o no el procés.

De moment, UDC ha engegat una campanya per incentivar la participació, però en paral·lel, el mateix president del comitè de govern, Josep Antoni Duran i Lleida, ja ha començat la seva reclamant el vot favorable a la pregunta plantejada pel comitè de govern. Segons ell mateix ha dit, està parlant “militant per militant”. La cúpula, que està ja organitzant reunions amb militants per als propers dies fins al 14 de juny, considera que Mas ha avalat la pregunta amb les declaracions que ha fet aquest matí en la sessió de control al Parlament. El president ha reivindicat que ell ja practica les condicions que posa UDC al procés, els seus sis requisits, i que el full de ruta pactat amb ERC està obert i no les contradiu. 

Primera trobada d'urgència dimarts al vespre

Els nous dirigents que van votar en contra de la formulació proposada per Espadaler ja van mantenir dimarts al vespre una primera trobada per fer una primera valoració de la situació després del comitè de govern, on van conèixer per primer cop el contingut de la pregunta que proposava el secretari general. Núria de Gispert també va passar-se una estona per aquesta trobada posterior, ja que ella no participa en el comitè de govern. De Gispert s'ha trobat amb Mas aquest dimecres al Parlament per despatxar diferents assumptes, també amb la pregunta d'UDC sobre la taula.

L'expresident del Parlament Joan Rigol, que també va signar aquest manifest, ja ha anunciat aquest mateix dimecres que ell votarà 'no' el 14-J.