Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

El sector obiolista del PSC reclama una ‘renovació radical’ al partit i recuperar el grup propi al Congrés

Nou Cicle, el corrent del PSC on s’integra el sector obiolista, reclamarà aquest dimarts una ‘renovació radical’ del PSC que suposi un partit ‘de nova planta’, així com ‘un nou cicle d’aliances polítiques, socials i culturals en el camp de l’esquerra i el centreesquerra a Catalunya’. Així s’assegura en un extracte del manifest que presentaran aquesta dimarts al Col·legi d’Advocats de Barcelona. Nou Cicle també demanarà recuperar el grup propi al Congrés amb l’objectiu de ‘reforçar nítidament’ la presència dels socialistes catalans en la política espanyola, i aposta per anar a les eleccions generals ‘amb el compromís de formar-lo de manera immediata i pactada’, tot reforçant el lligam amb el PSOE.

Redacció
Redacció 22/02/2011

El sector obiolista farà una ‘doble crida’ en aquest manifest, titulat ‘Per un nou cicle del socialisme i de les esquerres a Catalunya’, de cara al congrés de la tardor del PSC, on Nou Cicle vol tenir-hi un paper destacat i ser un element d’unió de les diferents sensibilitats. La ‘doble crida’ la faran, d’una banda, als ‘companys’ del PSC i, de l’altra, ‘a tots els homes i dones progressistes’ de Catalunya ‘perquè es facin seva la necessitat i la voluntat d’una nova aliança de progrés a Catalunya, l’entenguin i se’n facin protagonistes’.

A l’acte d’aquest dimarts intervindran les cares més visibles d’aquest col·lectiu. L’eurodiputat i exprimer secretari del PSC, Raimon Obiols, l’eurodiputada Maria Badia, el diputat Daniel Font, la candidata per Girona a les eleccions municipals del PSC, Pia Bosch, i l’alcalde de Vilanova, Joan Ignasi Elena, que es perfila com la cara visible del grup de cara al congrés de la tardor del PSC.

Contra Zaragoza: que l”organització no sigui trinxera’
Nou Cicle reclamarà una ‘renovació radical’ del PSC, un partit que, essent fidel al projecte fundacional, haurà de ‘canviar’ per tal que acabi ‘profundament renovat i modernitzat, de nova planta’. L’objectiu és que, després del congrés, el PSC experimenti ‘un nou inici del projecte’. En aquest sentit, els obiolistes demanen una ‘reforma organitzativa profunda’ per tal d’obrir el partit i una de les seves peticions és transformar la Secretaria d’Organització. Nou Cicle demana aconseguir que ‘l’organització no sigui trinxera’ i ‘deixar enrere tota deriva burocràtica’. A més de l’organització, aquest sector creu que la renovació al partit també ha de ser de cares.

Els obiolistes creuen que els partits han de passar ‘d’estructures jeràrquiques’ a ‘organitzacions horitzontals, obertes i en xarxa interactiva, flexibles i pluriformes i pluriformes, unint en un projecte polític comú a grups territorials, sectorials i d’opinió, a associacions socials i culturals’. També demanen ‘renovar la terminologia dels càrrecs per a superar codis jeràrquics que ens allunyen d’una simpatia més pròxima i acollidora’.

Recuperar el grup propi
L’estracte del manifest de Nou Cicle al qual ha tingut accés l’ACN també inclou la reivindicació dels obiolistes de recuperar el grup propi a Madrid. ‘És imprescindible reforçar nítidament la visibilitat del PSC en la política espanyola, especialment en el Congrés dels Diputats, on el seu grup quedà anul·lat després del 23-F’, asseguren, tot recordant que l’existència del grup propi ‘és un element precís del Pacte d’Abril, base de la constitució del PSC i de la seva relació federalista amb el PSOE’.

Nou Cicle creu que el PSC ha de recuperar aquest instruments ‘anant a les eleccions generals amb el compromís de formar-lo de manera immediata i pactada’, un fet que ‘no ha de dificultar, sinó que ha de reforçar, un lligam de ferma cohesió entre els socialistes de tot l’Estat’.

‘Estat plurinacional’
Els obiolistes apostes per ‘ser fidel a un compromís de solidaritat de Catalunya envers els pobles germans d’Espanya’, però sobre la base d’un ‘model financer just i transparent, que impulsi i un nou pacte constitucional que comporti la transformació de l’Estat autonòmic en un Estat plurinacional, pluricultural i plurilingüístic, on Catalunya obtingui en les estructures polítiques comunes, l’Estat que necessita com a nació’. A més, Nou Cicle remarca que cal ‘un nou ideal més concret i una nova estratègia per al nostre país’, ja que ‘el debat sobre federalisme o independència és legítim i necessari, però pot ser infructuós i frustrant’.

‘Aliança majoritària de l’esquerra’
D’altra banda, el sector obiolista també aposta per obrir un procés constituent per a una ‘autèntica aliança majoritària de l’esquerra i el centreesquerra de Catalunya’, que anomenen ‘Aliança de la Catalunya de progrés’. En aquest sentit, admeten que les esquerres polítiques, socials i culturals ‘s’han de posar les piles’ i que aquesta aliança ‘ha d’aglutinar el PSC, els ecosocialistes i els sectors, enquadrats o no, que se situen en la cruïlla del centreesquerra amb el catalanisme’.

A més, Nou Cicle avisa que ‘el pluralisme de l’esquerra i del centreesquerra és enriquidor si agrega i crea sinergies’, però ‘pot tenir efectes devastadors quan origina desunions i querelles’.