Dissabte, 24 de juliol de 2021 - Edició 1094
La República

El sector catalanista del PSC abraça l’independentisme

El sector catalanista del PSC ja n’ha tingut prou. La cruïlla on actualment es troba el PSC, que ha de defensar l’Estatut votat pels catalans i a la vegada obeir el PSOE a Madrid, només té una opció pels sectors més sobiranistes de la cúpula socialista. Així ho va expressar aquest dilluns l’exconseller i exregidor del PSC Ferran Mascarell en un article a l’AVUI, on reconeix de manera clara i sense embuts que ‘la sentència no deixa més marge que reclamar la independència’. En concret, Mascarell creu que ‘la sentència obligarà els voluntariosos federalistes catalans a moure fitxa: ens haurem de desplaçar cap a l’opció de la independència sense renunciar al nostre afany federalitzador’. Les reflexions de l’exconseller de Cultura del PSC arran de la massiva manifestació independentista de dissabte també les subscriuria el conseller d’Educació, Ernest Maragall, qui en la primera piulada del seu nou Twitter ha recomanat llegir l’article de Mascarell.

Redacció
Redacció 13/07/2010

En el seu article a l’AVUI, titulat ‘Després de la manifestació‘, Ferran Mascarell avança que ‘la sentencia ha de suposar una inflexió inequívoca en la política catalana i en la seva manera d’afrontar la relació amb l’Estat’, i pronostica que aquesta resposta ‘tindrà la seva fase més aguda durant tota la propera legislatura’.

Per Mascarell, la sentència ‘haurà suposat la confirmació d’una nova fase del catalanisme’, que al segle XXI exigeix ‘un estat que respongui amb eficiència als seus interessos i necessitats’. En aquest sentit, l’exconseller del PSC pronostica que ‘la sentència obligarà els voluntariosos federalistes catalans a moure fitxa: ens haurem de desplaçar cap a l’opció de la independència sense renunciar al nostre afany federalitzador. Per dir-ho d’una altra manera: l’Espanya que la sentència dibuixa no deixa més marge que reclamar la independència, però la Catalunya que volem tampoc ha de renunciar al seu afany de federalització amb els pobles que l’envolten, siguin a Espanya o a Europa’.

Mascarell va més enllà, i reconeix que a l’Estat no hi queden federalistes: ‘Per dir-ho a la inversa: si a Espanya hi ha algú que es vulgui federar amb els catalans per construir un estat en igualtat de condicions, ja ens ho diran. Entretant mirarem de construir una nació i un Estat que pagui la pena i estigui a l’alçada dels reptes que tenim’.

El conseller Maragall, amb Mascarell

Un altre pes pesant del sector sobiranista del PSC, el conseller d’Educació, Ernest Maragall, ha dedicat la seva primera piulada al seu Twitter precisament a destacar i recomanar les reflexions de Mascarell. ‘Hola, aquest és el meu primer tweet i és per recomanar l’article de F. Mascarell a l’Avui’, ha publicat el conseller, picant l’ullet, ni que sigui de manera simbòlica, a les reflexions de Mascarell.