Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

El safareig del sumari del cas Pretòria

Els 30 volums del sumari del cas Pretòria que s’han fet públics aquesta setmana han desvelat part de l’entramat que l’exdiputat del PSC Luigi, l’exalcalde socialista de Santa Coloma, Bartomeu […]

Redacció
Redacció 28/05/2010

Els 30 volums del sumari del cas Pretòria que s’han fet públics aquesta setmana han desvelat part de l’entramat que l’exdiputat del PSC Luigi, l’exalcalde socialista de Santa Coloma, Bartomeu Muñoz i els exalts càrrecs de CiU Macià Alavedra i Lluís Prenafeta tenien muntat.

En total s’han fet públiques més de 10.000 pàgines d’informació, entre diligències judicials, declaracions de testimonis, factures, extractes de comptes i transcripcions de converses telefòniques. Precisament aquestes converses intervingudes per la Guàrdia Civil, incloses al volum 2 del sumari, han resultat ser una mina i han generat la majoria d’informacions.

Les transcripcions de la Guàrdia Civil fan gala d’un desconeixement total del català, arribant a anomenar Felip Puig de ‘Poli Puch’, o referint-se a Alavedra com ‘Masía Lavedra’ o variants. Sigui com sigui, directe!cat ha estat examinant el sumari per tal de facilitar-vos les informacions que vam anar publicant dimecres i dijous, i en aquest punt de mira aprofitarem per publicar aquells detalls o anècdotes que, tot i no referir-se explícitament a les pràctiques corruptes, ens han semblat rellevants de les converses entre els acusats.

Bartu no sap enviar SMS

El primer detall és que l’exalcalde de Santa Coloma de Gramenet, Bartomeu Muñoz, no sap enviar SMS. Això es desprèn de la cèlebre conversa amb Luigi on insulten a Joan Laporta:

Conversa MUÑOZ -GARCÍA
MUÑOZ: No aconsegueixo parlar amb Laporta. Em sembla excessiva la mala educació del fill de puta aquest. Al final el portaré als tribunals.
GARCÍA: Envia-li un SMS.
MUÑOZ.: No sé enviar-ne. I ja li he deixat set missatges de veu. L’últim cop que el vaig veure em va dir que el conveni era una merda perquè els de Gramenet són uns fills de puta.

El Periódico, el diari del govern

Una altra conversa que ens ha resultat curiosa és la mantiguda entre Macià Alavedra i el conseller Antoni Castells al telèfon la primavera passada, durant la negociació del nou finançament autonòmic. En un determinat moment, passen a parlar del diari El Periódico i de la seva manera d’informar:

Conversa ALAVEDRA-CASTELLS
ALAVEDRA: Bueno què, a punt de rematar?
CASTELLS: El què?
ALAVEDRA: El finançament!
CASTELLS: Si home, ja m’agradaria.
ALAVEDRA: Avui El Periódico diu que va bé el tema..
CASTELLS: Si estigués com diu… el que diu El Periódico és el que nosaltres volem.

Prenafeta i Alavedra renegant de Salvador Sostres

Per últim, una transcripció d’una conversa entre Alavedra i Prenafeta. Abans d’acomiadar-se telefònicament, els dos prohoms convergents parlen de la situació actual del partit, i segons la Guàrdia Civil ‘comentan que tienen mal concepto de Sostres’.

Llàstima que en aquest fragment la transcripció de la Guàrdia Civil sigui indirecta i no literal… Alguns pagarien per conèixer quins renecs van dedicar Prenafeta i Alavedra a Salvador Sostres, i més sabent que al columnista el van acomiadar de l’AVUI per defensar els dos convergents detinguts!