Dijous, 5 d'agost de 2021 - Edició 1106
La República

El rei d’Espanya concedeix el títol de marquès a l’anticatalà i negacionista Vargas Llosa

L’anticatalà Mario Vargas Llosa, guanyador del premi Nobel de Literatura 2010, ha estat nomenat avui marquès de Vargas Llosa per ordre del rei d’Espanya, segons que publica avui el Boletín Oficial del Estado (BOE). El monarca espanyol considera que Vargas Llosa ha fet una ‘extraordinària contribució’ a la literatura espanyola ‘apreciada universalment’. També ha donat el títol de marquès a l’entrenador de la selecció espanyola de futbol, Vicente del Bosque, a l’exmagistrat del Constitucional Aurelio Menéndez i a l’empresari Juan Miguel Villa Mir.

Redacció
Redacció 04/02/2011

Vargas Llosa, d’origen peruà i resident a Barcelona durant molts anys, s’ha caracteritzat per haver anat desenvolupant una constant animadversió en contra del catalanisme i a favor de les postures més intransigents de Ciutadans i UPyD, fins al punt que el 2007 va rebre el XIII Premio a la Tolerancia i va ser un dels promotors més destacats del Manifiesto por la lengua común, que demanava la supressió de la immersió lingüística.

Vargas Llosa s’ha distingit arreu per la seva hostilitat manifesta envers el catalanisme, afirmant que ‘el desafío mayor que tiene la cultura de la libertad, de la democracia en nuestro tiempo, viene de los nacionalismos’, que ‘el nacionalismo es una aberración, es la cultura de los incultos‘, ‘el nacionalismo no ha enriquecido a Cataluña, todo lo contrario‘ o que ‘el nacionalismo es la peor construcción del hombre‘. També se l’ha acusat de posar en dubte l’Holocaust jueu.