Dilluns, 14 de juny de 2021 - Edició 1054
La República

El Regne Unit crearà un impost sobre begudes ensucrades similar al que proposava ERC

El setembre 2013 la Generalitat va decidit ajornar l'impost sobre “begudes de refresc amb excés de sucre” inclòs en el paquet fiscal de l'acord de governabilitat que van signar CiU i ERC. L’impost es justificava “per raons de salut” i la recaptació estimada del tribut era de 22 milions. En el moment en que ERC va plantejar l’impost, el president de Coca-Cola a España, Marcos de Quinto, assegurava que “l'impost dissenyat per Esquerra per gravar les begudes refrescants es quedarà en el calaix” perquè la jurisprudència internacional avala que no es poden fer impostos “discriminatoris ni capritxosos”. Aquest dimecres el ministre d’Hisenda, George Osborne, del partit conservador, anunciava  que el pressupost de 2016 inclourà un impost a les begudes ensucrades, que afecta principalment les grans distribuïdores, i que recaptarà 670 milions que es destinaran a finançar programes d’esport a les escoles britàniques.

Redacció
Redacció 19/03/2016

La Generalitat va aparcar l’impost per raons poc clares

El llavors portaveu del Govern, Francesc Homs, va anunciar el setembre de 2013 que aparcaven l’impost: “Ho hem posat a la balança de pros i contres i, de moment, ho hem aparcat”, i va negar que la decisió tingués res a veure amb suposades pressions d’autoritats nord-americanes,a través de  l'exambaixador a Espanya Alan D. Solomont, a la Generalitat, ta com havia anunciat TV3.

El Regne Unit ara pot ser un precedent

El ministre britànic Osborne  va explicar davant el Parlament que “no es pot tenir un pla a llarg termini pel país si no es té un pla a llarg termini per a la salut dels nostres fills. No estic preparat per mirar al passat a la meva època en aquest govern, i dir a la generació dels meus fills que sabíem que hi havia un problema amb les begudes ensucrades però no vam fer res per solucionar-ho, tot i que sabíem que causava malalties”.

Coca-Cola, Red Bull, i altres marques, s’hauran de posar les piles

L'impost sobre les begudes ensucrades entrarà en ple vigor en el termini de dos anys i s'aplicarà a les begudes que continguin més de 5 g de sucre per 100 ml, amb una taxa més alta per les que estiguin per sobre dels 8 g per 100 ml. La mesura està dirigida a persuadir els fabricants a reformular les seves receptes per reduir els nivells de sucre.

La macroembotallaora de Coca-Cola té seu a Londres

Cal recordar que l’agost del 2015 la macroembotelladora de Coca-Cola,  Coca-Cola European Partners, que presideix la catalana Sol Daurella, va instal·lar la seva seu a Londres, cosa que no ha impedit el nou impost que proposa el govern britànic.

Una demanda del Reial Col·legi de Metges d’Anglaterra

La proposta d'una taxa sobre les begudes ensucrades i el “menjar escombraries” va estar en el punt de mira en les darreres Olimpíades de Londres quan el Reial Col·legi de Metges d'Anglaterra, davant l'epidèmia d'obesitat que pateix el país, es va mostrar partidari d'aplicar mesures dures i fins i tot un impost a totes les begudes que tinguin components ensucrats.