Dijous, 24 d'Octubre de 2019 - Edició 455
La República

El referèndum català es fa un forat al Parlament Europeu i triomfa

Guifré Jordan @enGuifre – Ple absolut en una jornada sobre el dret a l'autodeterminació de les nacions europees en el si de la UE que se celebra aquesta tarda a Brussel·les. Amb la presència d'eurodiputats de quatre famílies ideològiques europees diferents, gairebé 300 persones han omplert una sala de l'Europarlament amb aforament per a 280 places on representants de diverses nacions europees han exposat la situació al seu territori. A més, han contribuït a reflexionar sobre el posicionament que hauria de tenir la UE quan una nació planteja la voluntat de decidir el seu futur. Durant l'acte d'aquesta tarda, el referèndum català ha estat present a través de diversos representants catalans.

Redacció
Redacció 11/01/2017

“No només tenim el dret, sinó la capacitat de dur a terme el referèndum”
 
Els eurodiputats Ramon Tremosa i Josep Maria Terricabras han intervingut fent èmfasi en la necessitat que els catalans votin, així com també ho ha fet la membre del secretariat nacional de l'ANC Liz Castro. “No només tenim el dret, sinó la capacitat de dur-lo a terme”, ha afirmat la també editora i escriptora. També han pres la paraula el flamenc Mark Demesmaeker (N-VA), els bascos Jose Juaristi (EH Bildu) i Izaskun Bilbao (PNB), la gal·lesa Jill Evans (Plaid Cymru) i la nord-irlandesa Martina Anderson (Sinn Féin).
 
“La visió que la UE no es pot adaptar a Catalunya o Escòcia està al marge de la història”
 
A banda dels representants polítics, el seminari ha comptat amb la presència del professor de dret comunitari grec Nikos Skoutaris, que ha apostat pel pragmatisme dels 28 en casos de referèndum i independència: “La visió que la UE no es pot adaptar a Catalunya o Escòcia està al marge de la història”. A més, el professor de la Universitat d'East Anglia ha dit que “la flexibilitat és la base del marc legal europeu”. 
 

Relacionats