Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

El referèndum arriba al festival polític de Noruega

|

- Publicitat -
La sisena edició del festival Arendalsuka de Noruega acollirà aquest dijous un debat sobre el dret a decidir, la importància dels referèndums i, en concret, el plebiscit català de l'1 d'octubre. L'acte, organitzat conjuntament per l'Europabevegelsen (Moviment Europeista Noruec) i el Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat), es farà en anglès i porta per títol 'El dret a ser escoltat: són els referèndums la nostra millor eina democràtica?'.
 
El festival noruec aplega representants polítics, societat civil i els principals 'think tanks' del país. El secretari general de Diplocat, Albert Royo, ha explicat que Noruega “és un país de gran tradició democràtica” i amb experiència en referèndums i que, per tant, és lògic que “el debat català susciti interès”.
 
El debat de Noruega serà el darrer de la sèrie d'actes sobre Catalunya que s'han fet en les darreres setmanes en els festivals polítics d'estiu de països nòrdics i bàltics impulsats des de Diplocat. Concretament, la situació política de Catalunya s'ha tractat als festivals de Foolkemodet (Dinamarca), Lampa (Letònia), Almedalsveckan (Suècia), i Arvamusfestival (Estònia).
 
El referèndum en diversos models democràtics
 
L'acte d'aquest dijous es divideix en quatre parts diferenciades. A la part introductòria, el professor Jan Erik Grindheim, president d'Europabevegelsen, analitzarà l'ús i la funció del referèndum en diversos models democràtics. A continuació, la directora general d'Afers Exteriors de la Generalitat, Marina Falcó, exposarà el cas català. Jan Erik Mustad, professor de la Universitat d'Agder, parlarà sobre el referèndum del Brexit i el cas escocès.

Finalment, Asle Toje, director de recerca del Nobel Peace Institute, tractarà sobre l'experiència del referèndum en què Noruega va rebutjar d'entrar a la Unió Europea l'any 1994. Moderarà el debat Erik Løkke, investigador del think tank noruec Civita.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut