Divendres, 18 de juny de 2021 - Edició 1058
La República

El rector de Tremp recomana als fidels no assistir a la presentació del llibre ‘Les senyoretes de Lourdes’ de Pep Coll

El rector de la parròquia de la Mare de Déu de Valldeflors de Tremp, Mossèn Mateo, recomana als fidels en el full parroquial d’aquest diumenge que no assisteixin a la presentació aquesta setmana del llibre ‘Les senyoretes de Lourdes’, de l’escriptor Pep Coll, i que va ser guardonada amb el Premi de Sant Jordi. Segons el mossèn, l’obra és ‘molt poc respectuosa amb Santa Bernadeta i el que Lourdes significa per als creients’ i es mostra confiat que els catòlics s’abstindran de participar en l’acte de presentació del llibre. Per la seva banda, l’escriptor Pep Coll ha dit que ‘dubta’ que el rector s’hagi llegit la seva novel·la i li ha retret que practiqui la censura.

Redacció
Redacció 19/05/2008

‘Vivim en una societat lliure i democràtica i considerem que certes manifestacions de menyspreu a les actituds de fe religiosa estan passades de moda’, afirma mossèn Mateo en el full parroquial d’aquest diumenge. Al mateix temps, lamenta que ‘no deixa de ser una espècie de sarcasme’ que ‘Les senyoretes de Lourdes’ hagi rebut un premi que porta el nom i patronatge d’un sant, ja que l’obra ‘fa escarni d’una gran devoció cristiana com és la devoció a Maria de Lourdes’. El responsable de la parròquia de Tremp finalitza recordant que ‘Déu no es burla de ningú’.

L’escriptor Pep Coll, que presentarà dimecres que ve la seva novel·la a Biblioteca Pública, dubta que el rector ‘s’hagi llegit la novel·la perquè no hi ha menyspreu ni burla de Déu’ i l’ha titllat de ‘personatge inquisidor’, a més d’acusar-‘lo de tenir una visió encarcarada. Coll ha insistit que la història està tractada des d’una vessant humana, la biografia de Bernadette Soubirous, i molts devots li han comentat l’obra de ‘manera emotiva’.

‘Sembla estrany que l’església vagi per aquest camí’, ha dit Coll en declaracions a l’ACN, qui també ha lamentat que hagi criticat el premi Sant Jordi per haver guardonat la seva obra. Per a l’escriptor, un capellà no ‘hauria de posar-se en un acte cultural’. ‘Prohibir els catòlics que vagin a un acte cultural és censura’, ha afegit.

Coll creu que els habitants de Tremp ‘són prou madurs’ i que no faran cas de les recomanacions del rector de la Parròquia de la Mare de Déu de Valldeflors.

‘Les senyoretes de Lourdes’ explica la vida de Bernadette Soubirous, una nena que el dijous de Carnestoltes del 1858 va assegurar haver vist un senyoreta vestida de blanc en una cova propera al poble. Els veïns de Lourdes però van especular sobre aquesta aparició: uns afirmen que era una fada que havia viscut a la cova, altres que es tractava de l’esperit d’una beata morta feia uns mesos, altres que es tractava del despertar dels dimonis ancestrals de la muntanya, i fins i tot que era la Mare de Déu. En realitat però, segons s’explica en l’argument del llibre, les visions de Bernardette van ser causades per les il·lusions, desenganys, enveges, odis i l’ambició per als diners i el poder.