Dimecres, 29 de març de 2023 - Edició 1707
La República

El Quart Cinturó tirarà endavant

El president de la Generalitat, José Montilla, ha garantit aquest dimarts al president de C’s, Albert Rivera, que el Quart Cinturó tirarà endavant ‘sense cap mena de dubte’ i que s’inclourà dins del Pacte Nacional d’Infraestructures, igual que la interconnexió elèctrica amb França. Així ho ha dit, després de la reunió de Montilla amb Rivera, la portaveu del Govern, Aurora Masip, en representació del president de la Generalitat. Aquests són dos projectes amb diferències entre els socis del Govern. Rivera, de fet, ha mostrat la seva ‘preocupació’ pel ‘bloqueig sistemàtic’ que ERC i ICV-EUiA fan amb el Quart Cinturó.

Redacció 09/01/2008

El president de la Generalitat ha tancat aquest dimarts amb el president de C’s, Albert Rivera, la ronda de contactes amb els líders dels partits de l’oposició, que va començar abans de Nadal amb Artur Mas i que va continuar aquest dilluns amb Daniel Sirera. Rivera ha qualificat la reunió de ‘cordial’.

Una de les qüestions bàsiques que s’ha tractat a la reunió són les infraestructures i, en concret, el Pacte Nacional sobre aquesta qüestió. Rivera ha expressat al president la ‘preocupació màxima’ del seu partit pel transport públic, especialment pel metro i la seva ‘falta d’inversió’. Així mateix, també li ha demanat que s’avenci en el cinturó orbital ferroviari.

Montilla ha assegurat a Rivera que en les properes setmanes li farà arribar la proposta marc del Govern per al Pacte Nacional de les Infraestructures i també li ha garantit que el Quart Cinturó hi serà, igual que també la interconnexió elèctrica amb França. Masip ha recordat que en aquests moments hi ha tres trams adjudicats d’aquesta infraestructura viària i un encara n’està pendent. Serà en el pacte d’infraestructures, ha dit Masip, on es veurà ‘com s’acaba de resoldre’ aquesta obra, que ‘tirarà endavant sense cap mena de dubte’.

Entre altres qüestions, Montilla i Rivera també han parlat de la futura llei catalana d’educació, del Pacte Nacional per a l’Habitatge, que C’s ha signat, i del Pacte Nacional per a la Immigració. Sobre aquesta última qüestió, Rivera ha constatat que el Govern ‘no té cap pressa’ i ha defensat que ‘no es pot abordar des de l’àmbit únicament autonòmic’. Montilla li ha recordat que el d’immigració serà l’últim pacte que s’abordarà, segons l’ordre que es va establir a començaments de la legislatura. Sobre la situació econòmica a Catalunya, Rivera ha lamentat que, davant dades com la inflació, el Govern ‘no té cap pla de xoc’ previst.

Pel que fa a la negociació del nou sistema de finançament, Rivera ha considerat que és una qüestió que s’ha d’abordar ‘a nivell d’estat’, per aconseguir un ‘finançament harmonitzat’ amb la participació de totes les CCAA. Així, ha rebutjat un model bilateral. Montilla li ha recordat que l’Estatut marca que aquestes negociacions s’han de fer ‘de govern a govern’, tot i que vol comptar amb ‘l’aportació’ de les forces parlamentàries.

Reclama ‘valentia’ a Montilla per abandonar el ‘victimisme’

El president de C’s ha demanat al president de la Generalitat que ‘sigui valent i abandoni el victimisme habitual dels governs anteriors i que marquen els seus socis’, en referència a ERC. ‘Ens agradaria tenir un president de la Generalitat que no estigués lligat de peus i mans’ a una política ‘clarament independentista’, que ‘treballi sense fer soroll’ perquè Catalunya sigui ‘motor d’Espanya’.