Dilluns, 14 de juny de 2021 - Edició 1054
La República

El PSOE prepara la traveta a Pedro Sánchez

Mentre els diputats del Congrés pacten una treva de treball de tres setmanes per fer vacances (aquesta ha estat, tristament, l’única confluència que s’ha produït entre els partits de la cambra espanyola), els barons socialistes ja donen per liquidada la legislatura i, amb això, la cursa per les primàries oberta.

 

Redacció
Redacció 27/03/2016

A Espanya, el 3 de maig es convocaran eleccions automàticament, però això no sembla esperonar els polítics, que han caigut en una fase de conformisme

Sembla que a Espanya no sigui gaire important formar govern o no. Com a mínim no es palpa tant com a Catalunya. Les negociacions entre Junts pel Sí i la CUP, sagnants, no van deixar espai per a plantejar-se, malgrat les festivitats del desembre, el fet de fer vacances. A l’Estat espanyol acordar fer tres setmanes de vacances amb el compte enrere activat, ha estat l'únic acord assolit. El fracàs del primer debat d’investidura ha deixat aquest cronòmetre de dos mesos activat, i això no sembla haver esperonat gens els principals dirigents de les quatre formacions polítiques grans de l’Estat: PP, PSOE, Ps i Cs.

L'amenaça de Susana Díaz al tron de Pedro Sánchez

El primer debat d’investidura ha deixat en mala posició a Podemos, que està en un debat intern profund. A les files socialistes però, Pedro Sánchez veu amenaçat altra vegada el tron, després que aquesta setmana Susana Díaz fos portada d’algunes diaris espanyols mostrant les seves intencions d’aspirar a la secretaria general del partit. No ho tindrà fàcil ja que la dirigent andalusa té la pressió que exerceix sobre ella Ciudadanos (amb un pacte d’estabilitat que de moment va funcionant), i l’amenaça de la dirigent díscola de Podemos, Teresa Rodríguez.

Podemos burxa la presidenta de la Junta amb els casos de corrupció de la comunitat andalusa

Rodríguez ha acusat avui a Susana Díaz de conèixer el pressumpte frau dels cursos de formació que ataquen la seva presidència: “Evidentemente lo sabía, no es posible que una consejera de Presidencia no supiera lo que se urdía y ocurría con la formación en Andalucía”. La dirigent lila ha estat molt clara en les seves acusacions: “La corrupción en Andalucía por los cursos de formación no parece que sea una trama urdida desde un lugar político y mafioso para organizar un robo masivo de dinero público, sino que la comisión revela que la Administración andaluza no ha tenido mecanismos para controlar las ayudas que venían de Europa y del Estado”.

Per Podemos Andalucía, doncs, al PSOE d’aquesta regió no li ha interessat mai dotar la justícia de les eines necessàries perquè s’investigués el frau i la corrupció, per la qual cosa es dedueix quina podria ser la causa. Mentrestant, a Catalunya, el debat és un altre. Miquel Iceta intenta picar l’ullet al sobiranisme explicant el mateix que sempre però amb d’altres paraules. El titular que els mitjans han venut és que el PSC reprèn el camí de la consulta “legal i acordada” de Pere Navarro, però la realitat és que Iceta va explicar que només defensaria aquesta opció si Catalunya votés ‘No’ a la reforma constitucional socialista. O sigui, que el PSC segueix sense defendre el referèndum que un 80% de la societat catalana li reclama.

El PSC dóna per feta la repetició d'eleccions i, amb això, s'obre la capsa dels trons pel qui ha de ser el cap de llista

Iceta només fa que prevenir. El primer secretari dels socialistes catalans sap que Núria Parlon podria arribar a disputar-li el càrrec en el futur congrés, i és per això que mira de blidar-se i de dir que, malgrat les discrepàncies, l’alcaldessa de Santa Coloma és un referent clau en el seu equip directiu. Més enllà de tota aquesta pugna, Iceta ha deixat anar quin seria el seu posicionament per quan s'obri el procés de primàries per escollir el cap de llista a les properes eleccions al Congrés. Quines eleccions? Iceta ha hagut d’esclarir en alguna ocasió “si al final s’acaben convocant”.

Respecte aquesta qüestió, Iceta ha dit que seria totalment neutral, i que preveu que si s'obre el meló malgrat que “lo normal seria que es repetissin candidats”, està obert a veure com apareixen altres candidats “o candidates”. El PSOE, doncs,pren consciència que la cosa està enquistada i molt probablement caldrà anar a nous comicis. Els esforços que s’estan fent per evitar-los no són gaires, si es compara amb l’angoixa de les negociacions entre JxSí i la CUP. A més, els socialistes semblen abocats a una discussió crítica sobre qui hauria d’encapçalar aquesta llista si finalment hi ha repetició de comicis.