Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

El PSC veta la placa commemorativa de les columnes Puig i Cadafalch

Les quatre columnes de Puig i Cadafalch ja coronen la muntanya de Montjuïc, però la restitució d’aquest monument catalanista destruït per Primo de Rivera anirà envoltada de polèmica fins el mateix dia de la inauguració. Segons ha pogut saber directe!cat, l’Ajuntament de Barcelona ha vetat la inscripció de la placa commemorativa que proposaven els impulsors de la recuperació, que havia de dur el lema ‘Monument nacional d’homenatge als homes i dones patriotes catalans de tots els temps’. La vessant patriòtica, nacional i reivindicativa de la placa no hauria agradat als socialistes barcelonins, que finalment han imposat una inscripció alternativa, ‘Restitució com a acte de justícia històrica de les 4 columnes enderrocades per la dictadura l’any 1928 pel seu caràcter de símbol de Catalunya’. Tot i la polèmica, la inauguració del monument de Puig i Cadafalch tindrà lloc el proper diumenge 27 de febrer, en una festa cívica que comptarà amb la presència de l’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, i el president de la Generalitat, Artur Mas.

Redacció
Redacció 10/02/2011

Després de nombrosos retards en les obres -el procés de restitució va començar ara fa vuit anys i mig- les columnes de Puig i Cadafalch formen part del paisatge de Montjuïc des del passat 7 de desembre, dia que van retirar-se les bastides i va donar-se la construcció per finalitzada. A més, la data per la inauguració formal del monument patriòtic també s’ha endarrerit diverses vegades, i s’havia parlat de finals de desembre o del 12 de febrer abans de fixar el diumenge 27 de febrer com a data definitiva.

Segons ha pogut saber directe!cat, les pressions de la Xarxa d’Entitats Cíviques i Culturals han permès que l’Ajuntament de Barcelona traslladés la inauguració d’un dia feiner a una jornada festiva, el diumenge 27 de febrer a les dotze del migdia, i s’està organitzant un programa d’actes que comptarà amb la presència de la banda municipal i amb l’actuació de colles castelleres que aixecaran construccions al voltant de les columnes. Els organitzadors de l’acte també han fet extensives les invitacions a tots els 947 municipis del Principat, en considerar que no es tracta d’un monument barceloní sinó que representa tot Catalunya.

Trencat el consens de la placa commemorativa

Durant aquest vuit anys i mig de restitució de les columnes, els impulsors del procés han treballat sempre amb el lema ‘Monument nacional d’homenatge als homes i dones patriotes catalans de tots els temps’, un frase que és vista amb bons ulls pels grups de CiU i ERC a l’Ajuntament de Barcelona, però a darrera hora el grup del PSC a l’Ajuntament de Barcelona, i en concret el 4t tinent d’alcalde i responsable d’urbanisme i infraestructures, Ramon García-Bragado, ha forçat un lema alternatiu que només defensen els socialistes, ‘Restitució com a acte de justícia històrica de les 4 columnes enderrocades per la dictadura l’any 1928 pel seu caràcter de símbol de Catalunya’.

Segons han explicat les entitats promotores a directe!cat, Bragado els ha promès que la placa ja està feta i rotulada amb el lema del consistori, però es podria ‘refer’. Els responsables de la restitució es plantegen ara dues alternatives: promoure una votació al ple de l’Ajuntament per tal de decidir quin dels dos textos hauria d’anar a la placa, o bé acceptar que el lema inicial s’inclogui com un complement a la placa confeccionada per l’Ajuntament. Sigui com sigui, les reunions amb l’Ajuntament els han fet entendre que la part que no agrada als socialistes és la que fa referència als ‘patriotes catalans de tots els temps’, un lema que per les entitats promotores és innegociable.