Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1099
La República

El PSC trenca la unitat catalana i durà al Congrés una defensa de l’Estatut a mida del PSOE

El vicesecretari primer del PSC, Miquel Iceta, ha defensat que la proposta de defensa de l’Estatut que els socialistes catalans han acordat amb el PSOE ja conté els elements principals de la resolució que es va aprovar divendres al Parlament. Segons Iceta, el text acordat amb el PSOE recull el malestar català amb la sentència -que s’acata-, es compromet a desplegar l’Estatut i fa una referència explícita al preàmbul del text, desarticulat pel TC. Aquest és el preàmbul que reproduïa l’acord català, que cridava a ‘defensar íntegrament’ l’Estatut ratificat pel poble, una frase que la resolució del PSC-PSOE al Congrés elimina completament. D’aquesta manera Iceta pretenia que la resta de formacions no presentessin propostes alternatives, però tant CiU com ERC i ICV presentaran la resolució íntegra adoptada a la cambra catalana en les seves propostes al Congrés.

Redacció
Redacció 19/07/2010

‘Des del nostre punt de vista els elements centrals de la proposta hi són’, ha dit Iceta. I ha il·lustrat la seva convicció: Allà on l’acord entre els partits catalans que rebutgen la sentència de l’Estatut mostra la ‘disconformitat’ amb aquesta sentència, l’acord de resolució entre el PSC i el PSOE ‘constata el malestar’ que hi ha a Catalunya, ha subratllat Iceta després de la reunió de l’executiva del seu partit d’aquest dilluns.

Aquest portaveu també ha recordat que la proposta de resolució que el PSC i el PSOE portaran al Congrés com a conclusió del debat de política general ‘acata’ la sentència. Segons Iceta, això desenvolupa el ‘respecte’ cap a ‘les institucions en què s’organitza l’Estat de dret’ que expressava l’acord català. Ambdós textos, segons Iceta, compartirien el mateix esperit.

Iceta també ha subratllat, en tercer lloc, que ambdós textos es comprometen a defensar el ‘potencial d’autogovern’ que conté l’Estatut, tot i que el text català parla de ‘defensar-lo íntegrament’ i el del PSOE no. Finalment, la proposta dels socialistes catalans i espanyols a Madrid cita el prèambul de l’Estatut, ha recordat Iceta, tot i que no el reprodueix, com feia l’acord català.

Per tant, no seria necessari portar textualment al Congrés espanyol l’acord dels partits catalans al Parlament, segons Iceta. El dirigent socialista, a més, ha afegit que ‘a Catalunya, els recordo, no va haver acord’. I ha recordat que Artur Mas va decidir esperar a què el govern tripartit acordés una posició comuna. ‘Es va aixecar de la taula, ha interpretat Iceta, que ha afegit que ‘varem tenir la sort’ que, finalment, Montilla va presentar una proposta que va obtenir el suport de CiU, el PSC, ERC i ICV.

Mà estesa als grups catalans al Congrés

‘A nosaltres els que ens preocupa és que la resolució que ha presentat el grup socialista s’aprovi’, ha afegit el portaveu socialista. En aquest sentit, ha recordat que el grup socialista només té 169 diputats al Congrés, i que en necessita el suport de 7 més per a assolir la majoria necessària per aprovar alguna resolució. ‘Esperarem a veure les esmenes que es presenten’, ha dit el polític, que ha desitjat que ‘li encantaria’ trobar aquests 7 diputats necessaris ‘entre els grups catalans’.

Poca disposició a donar suport a la proposta de CiU

El dirigent del PSC, que ha negat haver rebut cap consigna del president del govern espanyol vetant cap tipus de negociació, s’ha mostrat, però, poc disposat a donar suport a la proposta de Josep Antoni Duran Lleida. El portaveu del grup de CiU al Congrés planteja aprovar allà part de la declaració institucional que va fer Montilla minuts després de conèixer la sentència sobre l’Estatut.

‘Les coses que acordem a Catalunya les portem a Madrid, ara, si algú agafa unes declaracions meves i les porta a Madrid, això no li garanteix que tingui el meu suport, si no ho hem acordat’, ha advertit Iceta.

Des d’ERC podrien presentar la resolució independentista

Des d’Esquerra Joan Ridao confiava en poder aprovar la resolució unitària pactada divendres, i que conté el preàmbul de l’Estatut, però en cas tant CiU com PSC optin per altres resolucions, podrien presentar a la cambra estatal la resolució a favor d’iniciar el camí cap a la independència presentada al Parlament.