Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

El PSC torna a esfondrar-se fins a mínims històrics a les eleccions espanyoles, segons el CEO

El primer Baròmetre d’Opinió Política (pdf) després de les eleccions del 28-N mostra que les tendències confirmades a les urnes encara podrien eixamplar-se i constatar-se de forma encara més pronunciada en els propers comicis. Sense dades sobre les eleccions municipals, la propera cita amb les urnes són les eleccions espanyoles en què el PSC tornaria a davallar a mínims històrics. Si el 28-N Montilla va aconseguir els pitjors resultats de la història a Catalunya amb 28 diputats, si les eleccions espanyoles fossin en aquests moments el PSC obtindria també, i de lluny, els pitjors resultats de la història en unes eleccions espanyoles amb només el 19% dels vots, encara un 10% menys que els pitjors resultats fins ara l’any 1977. Les dades del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) presentades aquest divendres pronostiquen una nova patacada dels socialistes catalans que per primera vegada en la història es veurien superats per CiU amb un 21.8% dels vots en unes eleccions en clau espanyola i marcadament bipolaritzades. Tot plegat només quatre anys després de l’èxit assolit per Carme Chacón el 2008 aconseguint 25 diputats.

Redacció
Redacció 25/02/2011

Si es confirmessin els pronòstics del CEO el PSC estaria davant d’una caiguda en picat del seu vot a les eleccions espanyoles en les quals ha estat tradicionalment dominant. Per arribar als pitjors resultats del PSC al Congrés cal remuntar-se fins les primeres eleccions l’any 1977 quan van obtenir un 28.7% dels vots, un percentatge que essent el mínim assolit fins ara seria significativament superior al trist 19% dels vots que preveu el Baròmetre. En aquest context la federació nacionalista superaria per primera vegada el PSC, de fet és la primera vegada que el CEO detecta una intenció de vot de CiU a les eleccions espanyoles superior a la del PSC. En aquest paral·lelisme cal tenir en compte que els resultats que preveu el CEO per a CiU no són significativament superiors als dels darrers anys.

També baixaria, tot i que en menor mesura, ERC amb un 1.2% menys d’intenció de vot. ICV seria l’única força provinent del tripartit que aconseguiria augmentar la seva intenció de vot, tot i que ho faria molt lleugerament, amb un 1.4% més de vots que l’any 2008.

Eleccions al Parlament
Si es tronessin a celebrar eleccions a Catalunya, la victòria d’Artur Mas seria encara més clara ja que en aquests moments tindria un 12% més de vots que el 28-N quan va obtenir 62 diputats i es va quedar a sis escons de la majoria absoluta. Tot i el pronòstic fatal per a les eleccions espanyoles, el PSC tindria una mínima recuperació en cas que les eleccions fossin al Parlament de Catalunya amb un 0.8% més d’intenció de vot. ERC començaria a donar senyals de recuperació passant d’un 4.1 al 5.7% tal i com també ho fa ICV creixent del 4.3 al 7.2% en intenció de vot.

El CEO remarca que és una enquesta postelectoral on CiU pot estar sobredimensionada per ser el partit guanyador.