Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

El PSC reitera que defensarà el ‘ple desenvolupament de l’Estatut del 2006’

El secretari general adjunt del grup socialista al Congrés dels Diputats i membre de la comissió executiva del PSC, Daniel Fernández, ha assegurat aquest dilluns que pel PSC la unitat dels partits catalans passa ‘pel ple desenvolupament de l’Estatut del 2006’. En aquest sentit, esperen que la reunió Montilla-Zapatero de la setmana vinent reivindiqui aquesta posició, malgrat que des de la Moncloa ja avancen que el 10J no canviarà res. Dos dies després de la massiva mobilització independentista en contra de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut, Fernández ha remarcat que ‘ara és el moment que la força de la manifestació s’ha de convertir en propostes polítiques concretes, constructives i guanyadores’. Tot i això, els socialistes sostenen que a la marxa, a més d’independentistes, també hi havia sobiranistes i federalistes, i aposten que caldrà trobar un ‘mínim comú denominador’.

Redacció
Redacció 12/07/2010

En roda de premsa a la seu del partit, Fernández ha destacat que és evident que ‘la manifestació del dissabte va ser especialment rellevant per la història del país i del catalanisme’. ‘Ara és el moment que la força de la manifestació s’ha de convertir en propostes polítiques concretes, constructives i guanyadores’, ha ressaltat. En aquest sentit, ha apel·lat a la ‘responsabilitat’ del partits polítics’. Fernández no ha obviat que en aquest moment la proximitat de les eleccions al Parlament ‘tindrà molt de pes’ perquè ‘el clima electoral forma part ja del clima del polític del país’. Ha assegurat que des del PSC treballaran perquè aquest clima sigui per avançar en propostes concretes.

El dirigent del PSOE ha dit que ‘l’important és començar a parlar a Catalunya i ser capaços d’arribar a acords tenint en compte que a la manifestació hi havia ciutadans i partits que representaven propostes diferents’ com, ha dit, ‘federalistes, sobiranistes i independentistes’. Ha admès que nos serà fàcil ‘trobar el mínim comú denominador’.

L’Estatut del 2006 ‘complet’

Segons Fernández, ‘la unitat del catalanismes s’ha d’expressar a Catalunya i al voltant del president de la Generalitat, José Montilla, qui anima al conjunt del poble català a manifestar-se per palesar el seu rebuig a la sentència’. Així mateix, ha declarat que ‘la resposta constructiva i política ha de tenir un objectiu i és treballar perquè aquesta força ciutadana sigui capaç d’aconseguir l’Estatut complet que va votar en referèndum del poble de Catalunya i el seu ple desenvolupament’. ‘Altres tindran altres objectius també legítims, però que nosaltres no compartim.

En aquest context, ha afirmat que ‘el catalanisme necessita avançar propostes clares i concretes que facin possible que l’Estatut del 2006 sigui aplicat i desenvolupat en la seva integritat i amb totes les seves potencialitats’. ‘Nosaltres creiem que aquesta unitat té un sentit concret i és l’Estatut del 2006’, ha reiterat. ‘Suposo que aquesta setmana hi haurà contactes per intentar treballar en aquesta direcció’, ha afegit. En aquest sentit, ha destacat que la ‘negociació i el diàleg implica que s’ha de fer entre els partits catalans a Catalunya’.

Reunió Montilla-Zapatero

Sobre la reunió entre Montilla i Zapatero, que es produirà abans de divendres vinent, Fernández ha declarat que ‘després de la manifestació el president de la Generalitat tenia l’obligació institucional i política d’expressar directament a Zapatero què significa la manifestació, quin és el seu contingut i què espera el poble de Catalunya de les institucions de l’Estat. ‘Aquesta reunió té un clar sentit institucional i de país’, ha apuntat.

Fernández ha dit que l’expresident José Maria Aznar i el líder del PP, Mariano Rajoy, han mantingut un discurs que expressa com la dreta espanyola no entén què és Catalunya. ‘Si la dreta espanyola no entenia què és Catalunya abans de la manifestació, després d’aquesta no ha après la lliçó i és nega entendre’ Catalunya. Així mateix, ha afirmat que veu altres reaccions espanyoles que ‘són comprensives’ de dirigents polítics i d’opinadors.