Dimecres, 16 de juny de 2021 - Edició 1056
La República

El PSC manifesta que ‘després dels congressos dels partits’ serà un bon moment per l’elaboració de la Llei electoral

El diputat del PSC David Pérez ha manifestat aquest dimecres que després dels congressos dels partits serà un bon moment per treballar per l’elaboració de la Llei electoral. Pérez ha fet aquest anunci durant el debat d’una resolució presentada per Ciutadans a la Comissió d’Afers Institucionals del Parlament. La proposta insta el Govern a elaborar i remetre al Parlament un projecte de Llei electoral que contempli un sistema de llistes obertes; un nou règim electoral autonòmic que respecti el principi de proporcionalitat democràtica i corregeixi els desequilibris existents; i la limitació a dos legislatures dels alts càrrecs com la presidència del Govern o del mateix Parlament.

Redacció
Redacció 29/05/2008

El diputat de Ciutadans José Domingo ha declarat que fins que hi hagi eleccions ‘queda temps suficient’ per elaborar la Llei electoral. En aquest context, ha destacat que és important saber si els grups aposten per una ponència conjunta o un projecte de llei. Domingo ha criticat que ‘s’està marejant la perdiu’ ja que la proposta del conseller de Governació, Jordi Ausàs, ‘ha quedat en entredit pels esdeveniments posteriors’. ‘És imprescindible que es faci una nova Llei electoral’, ha destacat el parlamentari, qui ha insistit que queden dos anys per elaborar la norma. La proposta ha estat rebutjada per un vot a favor, dotze en contra i deu abstencions.

Per part de CiU, Joan Raventós ha assegurat ‘que existeix una certa preocupació pel criteri del Govern’. ‘L’elaboració de la nova llei podria deixar el territori en menys representació de la que actualment té’, ha destacat. En aquest sentit, ha dit que ‘seria bo accelerar que el propi Parlament iniciés el treball en ponència conjunta’.

Des del PSC, David Pérez ha ressaltat que a l’Estat també s’està debatent sobre una Llei electoral. En aquest sentit, ha dit que a la llei espanyola reclamaran un sistema proporcional, igual que ho faran a Catalunya. ‘No proporcional’, ha afegit, ‘als metre quadrats de territori, sinó a les persones’. ‘A Catalunya el PSC demana un sistema electoral que sigui representatiu de les persones’, ha apuntat.

La diputada Anna Simó ha destacat que Esquerra aposta per una ponència conjunta i que ‘no s’ha de repetir els espectacles’ de la legislatura anterior. ‘Hi ha d’haver un treball previ entre els partits’, ha manifestat. Mentre, Jaume Bosch, d’ICV-EUiA, també ha remarcat que és lògic constituir una ponència entre tots. Bosch ha declarat que ‘l’informe dels experts és un bon informe i parteix de uns principis interessants’, però, ha afegit, ‘la posició’ d’ICV ‘és la que va expressar el conseller Puigcercós’. ‘La tasca del Govern no ha acabat’, ha declarat, al temps que ha afegit que ‘Governació ha de portar documentació articulada o no’.

Carina Mejías, del PP català, també ha remarcat que es necessària la Llei electoral. Mejías ha dit que s’ha d’avançar en una ponència conjunta i ha destacat que comparteix amb el PSC la seva aposta per un sistema proporcional.