Dimecres, 5 d'octubre de 2022 - Edició 1531
La República

El PSC enviarà representants a l’acte pels ‘papers’, Puig no creu que “tinguin la vergonya d’anar-hi”

La portaveu adjunta del PSC al Parlament, Carme Figueras, ha anunciat aquest dimecres que membres de la seva formació aniran a l’acte orgnanitzat per aquest diumenge per la Comissió de la Dignitat per reclamar el retorn a Catalunya dels ‘papers de Salamanca’ que resten a l’arxiu d’aquesta ciutat castellana. El portaveu parlamentari de CiU, Felip Puig, no creu que els consellers socialistes ‘tinguin la vergonya d’anar-hi’ després que el PSC votés amb el PSOE al Congrés dels Diputats, aquest dimarts, en contra d’una moció conjunta d’ERC, CiU i ICV pactada amb la Comissió de la Dignitat que reclamava la devolució immediata dels documents privats que encara es troben a l’arxiu.

Redacció 18/10/2007

La votació d’aquesta moció ha estat punt d’enfrontament entre CiU, ERC i ICV-EUiA, amb el PSC, aquest dimecres. Carme Figueras ha recordat que ha estat quan ‘els socialistes han governat Catalunya i Espanya’ que ‘s’ha tirat endavant el procés’ i que, tot i que ‘no ens van agradar les declaracions del ministre de Cultura’, tenen ‘la legitimitat moral que CiU no té’ en aquesta qüestió, perquè ‘en 23 anys de Govern no van aconseguir res i van fer més aviat poca cosa’.

Figueras ha anunciat que membres del PSC assistiran a l’acte de la Comissió de la Dignitat d’aquest 21 d’octubre, tot recordant que la diputada Caterina Mieras és membre del comitè d’honor. Sobre la moció presentada al Congrés, la diputada socialista ha remarcat que contenia un apartat que no es podia complir ‘per motius tècnics’, perquè ‘el temps era massa ajustat’. En aquest sentit, ha recordat que van proposar una transacció ‘que van rebutjar, perquè el que els interessa són els efectes electoralistes’.

Per la seva banda, el portaveu parlamentari de CiU, Felip Puig, ha mostrat el suport de la federació nacionalista a aquest acte de diumenge, tot lamentant que ‘el PSC hagi prioritzat els seus interessos orgànics als interessos de país’. Sobre la presència de consellers socialistes del Govern a l’acte, Puig ha dit que ‘no crec que tinguin vergonya d’anar-hi’, perquè el PSC ‘va votar abans amb el PSOE que amb el desig de Catalunya de recuperar els papers de Salamanca’.

El portaveu parlamentari d’ERC, Joan Ridao, ha lamentat que el govern espanyol es passés ‘per l’arc de triomf’ el compliment de la llei en aquesta qüestió, mentre li reclama aquest compliment al lehendakari Juan José Ibarretxe. A més, ha lamentat que hagi estat amb la ‘complicitat’ del PSC que el PSOE fes ‘un acte de cinisme’. La direcció d’ERC, amb els seus consellers inclosos, assistiran a l’acte de dissabte.

La diputada d’ICV-EUiA Dolors Camats també ha avançat presència de la seva coalició a l’acte i ha constatat que el PSC va ‘obeir la disciplina de vot’. Camats ha dit que ‘el problema no és calendari d’avui’, sinó que ‘no hi ha raons objectives que facin que el retard respecte el retorn que queda es produeixi’.