Dissabte, 12 de juny de 2021 - Edició 1052
La República

El PSC assegura no tenir cap informació que el govern espanyol vulgui canviar el traçat del TGV per Barcelona

‘No ens consta que hi hagi cap determinació per part del govern espanyol, com es diu en algun mitjà de comunicació o ho ha fet Carina Mejías, del PPC’. Aquesta ha estat la resposta del portaveu adjunt parlamentari del PSC, Joan Ferran, a la notícia, publicada a El Periódico, que l’executiu central aparca el túnel del TGV per la Sagrada Família fins després de les eleccions del 9 de març. Davant les manifestacions dels partits de l’oposició al Parlament que han aplaudit la decisió, Ferran ha assegurat que els socialistes catalans desconeixen que el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, i el ministeri de Foment tinguin la determinació d’aplaçar aquest traçat; una infraestructura que ha estat motiu de controvèrsia política entre els grups parlamentaris.

Redacció
Redacció 10/01/2008

‘Estem amb la posició inicial que estàvem abans’, ha declarat Ferran, qui ha assegurat: ‘El millor per Barcelona és que prosperi allò que estava projectat i pactat des de fa molts anys’. Després de criticar l’actitud ‘greument oportunista’ de CiU, ha ressaltat que ‘no fer això seria endarrerir una època l’arribada i el gaudir del TGV, que pot ser molt important per l’àrea metropolitana’.

El portaveu parlamentari de CiU, Oriol Pujol, ha manifestat que la federació nacionalista ‘treballarà perquè aquest traçat no es faci així perquè va contra Barcelona’. En aquest sentit, ha preguntat al president de la Generalitat, José Montilla, i a Zapatero quina és la intenció dels socialistes amb aquesta obra al seu pas per Barcelona.

La portaveu parlamentaria del PPC, Carina Mejías, ha mostrat també la seva alegria davant d’aquesta noticia i que ‘el PSOE hagi decidit, en contra del criteri de l’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, no adjudicar el tram d’aquestes obres’. ‘Esperem que no sigui una decisió electoralista’, ha remarcat Mejías. De fet, ha recordat que una de les promeses electorals del president del PP, Mariano Rajoy, era que el TGV no passés pel centre de Barcelona.

A diferència de PPC i CiU, el dirigent d’ICV Jaume Bosch ha declarat que si fos certa la informació ‘demostraria la por del govern espanyol i el desgavell que regna en el ministeri de Foment’. Bosch ha assegurat que aquesta actuació es basaria en pactes postelectorals i ha preguntat obertament a la cap de llista del PSC per Barcelona, Carme Chacón, si defensarà el que diu el Govern i l’Ajuntament o el que sembla defensar l’executiu espanyol.

Per la seva part, el president de Ciutadans-Partit de la Ciutadania, Albert Rivera, ha recordat que amb la trobada que mantenir amb Montilla aquest dimarts al Palau, el president li va comunicar amb ‘rotunditat’ que el traçat per sota de la Sagrada Família es faria tal com està previst i que no es canviaria.